Vineri după-amiază, la o cafenea dichisită din centrul municipiului, s-a servit pe lângă cafea şi o ceaşcă de cultură. În cadrul întâlnirii lunare a reprezentantelor sexului frumos, membre ale Clubului Femina, la iniţiativa preşedintei Irinel Dumitraşcu, un câmpinean cu foarte mult talent, Dan Precup, a fost invitat să prezinte povestea care a dat naştere cărţii sale, „Alegoria principiilor masculine efemere”, fascinantă prin fiecare cuvânt scris, pentru că fiecare cuvânt reprezintă un pas făcut înspre o poveste reală de iubire.
“Această cărticică este ceva inedit, adică nu s-a mai scris ceva de genul acesta. Este un melanj care are o poveste la bază. Povestea este de dragoste, a unei întâmplări şi întâlniri nemaipomenite pe care am avut-o în urmă cu doi ani. Văzând pe internet poza unei doamne foarte frumoase, i-am scris un rânduleţ – “Bună seara, chip de muză!” Ea mi-a răspuns şi astfel s-a legat o prietenie foarte frumoasă pe internet, apoi telefonic; seară de seară vorbeam ore în şir, urmând să ne întâlnim. Prea multe nu ştiam unul despre celălalt… Ne-am întâlnit într-un cadru mirific! Cartea este povestea mea cu această doamnă şi ce a urmat după…” – a mărturisit, vizibil emoţionat, autorul cărţii.
La lansare au participat prieteni şi apropiaţi ai scriitorului şi nu numai. Despre volumul „Alegoria principiilor masculine efemere” a poetului Dan Precup a vorbit Diana Trandafir, scriitoare şi profesoară de limba şi literatura română: “Există evenimente despre care poţi spune că au fost aşezate sub o lumină miraculoasă şi care te pot urmări toată viaţa. O sondare a sufletului omenesc predispune oricând la meditaţie… Însă o înşiruire de astfel de evenimente biografice, dublate de talent nativ şi de o cultură solidă pot da naştere unei opere de literatură? Se pare că da… Szeleburdi Danika (pseudonimul poetului câmpinean) o dovedeşte cu prisosinţă prin volumul elegant şi delicat apărut la editura Rovimed Publishers, chiar de curând. Cartea cuprinde poeme originale, sonete, eseuri şi panseuri într-un melanj aparte, surprinzător şi încântător prin sinceritatea zicerii şi forma de prezentare. Titlurile vorbesc de la sine: „În galeria celor zece porunci”, „Imagini pe o rogojină”, „Amăgire sau peren?” şi alte texte în limba engleză sau franceză (păcat că nu apar texte în limba lui Goethe, Dan Precup cunoscând-o preabine) şi încântă pe cititorul ce deschide cartea. I s-au adus autorului critici asupra copertei, catalogată drept un kitsch. Nici vorbă de aşa ceva, din moment ce imaginile alese alcătuiesc ele însele o metaforă sau reprezintă mai degrabă o îmbinare de simboluri, prin a cărei/ căror descifrare se creionează personalitatea complexă a autorului. Felicitări şi mai aşteptăm cărţi!”
Scriitoarea Diana Trandafir a câştigat de curând un premiu, acordat de un juriu de specialitate, format din critici literari din ţară, în urma „Concursului de manuscrise, creaţie literară, aprilie, 2015”, organizat de Casa Municipală de Cultură „Geo Bogza” şi Consiliul Local Câmpina, pentru volumul de versuri intitulat „Oraşul suspendat”. La acelaşi concurs au mai fost premiaţi şi scriitorii Florin Dochia (pentru volumul „Prins în lumea cuvintelor. Cărţi, opinii, întâmplări”) şi Iulian Moreanu ( „Povestiri cu un copil”).
În finalul prezentării, poetul Dan Precup a reuşit să-i captiveze pe toţi cei prezenţi nu doar prin scrierile sale, ci şi cu o sculptură, lucrare ce-i poartă semnătura, intitulată „Lansator de cărţi”, care chiar asta face, mecanismul fiind o idee inedită şi îndrăzneaţă. Dan Precup este şi un muzician desăvârşit, este vorbitor a şapte limbi străine, o enciclopedie în adevăratul sens al cuvântului şi un romantic incurabil.
Andreea Ştefan