Știri

Administraţia locală şi Turnătoria se „bat” pentru un parc de peste 2.400 mp

Un parc de 2.467 mp, situat pe Strada Ecaterina Teodoriu, chiar lângă intrarea principală a societăţii Turnătoria Centrală Orion, a iscat o aprigă bătălie între administraţia locală şi societatea respectivă. Şi de la ce a pornit totul? De la o neglijenţă a autorităţilor locale, care nu au luat la timp măsurile corespunzătoare. Dar să urmărim pas cu pas firul acestei istorii.
Pe 15 octombrie 2004, între administraţia câmpineană şi Turnătoria Centrală Orion se încheie un contract de asociere (numărul 16.769) al cărui obiect era terenul de 2.467 mp, aflat în proprietatea Turnătoriei, dar pe care administraţia locală a realizat un parc de joacă pentru copii. Înainte de expirarea acestui contract, în septembrie 2010, în urma unei solicitări a Turnătoriei, Primăria Câmpina îşi exprimă intenţia de a cumpăra terenul respectiv. Între timp, societatea cu pricina intră în reorganizare judicară, iar prin intermediul administratorului judiciar, la data de 11 octombrie 2010, se transmite administraţiei locale un preţ de valorificare a terenului de 59 euro/mp. Administraţia dispune realizarea unei evaluări a terenului de către firma Filipides din Ploieşti, care stabileşte că valoarea de piaţă a terenului respectiv este de 30 euro mp, întregul teren fiind estimat la aproximativ 74.000 euro. Dar până la realizarea acestei evaluări a mai trecut o lună şi jumătate, raportul de evaluare fiind datat 23 noiembrie 2010.
„Plătim dublu sau strângem… jucăriile?”
Întreaga situaţie a fost prezentată în plenul Consiliului Local de primarul Horia Tiseanu: „Am primit două solicitări din partea Turnătoriei Centrale de a cumpăra un teren de pe Strada Ecaterina Teodoroiu, unde noi am amenajat un loc de joacă pentru copii, în baza unui contract de asociere cu Turnătoria. Ei vor să ne vândă terenul respectiv, ne-au transmis şi un preţ de 59 euro/mp, dar noi am făcut o evaluare şi am ajuns la un preţ de 30 euro/mp. Acum, problema este că la prima scrisoare ei nu intraseră în reorganizare judiciară şi se putea face o compensare cu cele peste două miliarde lei vechi pe care Turnătoria le datorează bugetului local ca taxe şi impozite. Intrând în reorganizare judiciară, nu mai putem face o astfel de compensare… Vă solicit – a mai spus Tiseanu adresându-se consilierilor lcoali – un punct de vedere, dacă plătim dublu acest teren sau strângem… jucăriile?”
Edilul-şef al Câmpinei a fost completat de viceprimarul Ion Dragomir: „Şi mai este o problemă. Contractul de asociere a expirat din 15 octombrie, iar pentru perioada scursă de atunci ei ne cer o chirie destul de mare pentru folosirea acestui teren, chirie de 4 euro/mp”.
Doar Primăria putea cere executarea TCO pentru datorii
A fost momentul în care, la acea şedinţă a Consiliului Local, lucrurile au cam scăpat de sub control. „Comisia economică a Consiliului Local a hotărât executarea societăţii în cauză pentru neachitarea taxelor şi impozitelor locale şi să se pună sechestru pe acest teren. Din păcate, hotărârea comisiei a fost zero pentru Executiv! Puteam să luăm măsuri şi nu ajungeam acum la mâna lor!”, a spus Elena Albu. Şi până se se dumirească cineva, a continuat Luminiţa Dumitrescu: „Dacă e o hotărâre a comisiei, cine n-a respectat-o? Ce, noi suntem chiar degeaba?!”
Consilierul local cu cele mai vechi ştate în administraţia locală, Horaţiu Zăgan, a încercat cât de cât să pună lucrurile la punct: „Măi oameni buni, sunteţi într-o mare eroare! Păi ce, Comisia economică a Consiliului Local ia astfel de măsuri?! Nu se poate aşa ceva! Doar Executivul poate hotărî dacă execută sau nu o societate cu datorii!”
Acord pentru negocierea cu TCO
În cele din urmă, după ce Monica Clinciu le-a explicat colegilor săi că „ei nu ne pot cere chirie fără o hotărâre judecătorească”, iar secretarul Paul Moldoveanu a punctat că „terenul nu poate fi vândut pur şi simplu, aşa cum e, pentru că este şi trebuie să rămână parc”, toţi consilierii locali au fost de acord ca Executivul să negociere cu reprezentanţii Turnătoriei pentru ajungerea la o soluţie acceptabilă ambelor părţi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare