Știri

Acuarela, între efemer şi etern. Expoziţie Carmen Bălan în strada Maramureş

Vineri, 18 august, într-o sală deschisă pe strada Maramureş din Câmpina, la nr. 9, a avut loc vernisajul unei expoziţii de pictură şi grafică aparţinând cunoscutei artiste plastice Carmen Bălan. Expoziţia conţine acuarele în tehnica tradiţională japoneză, realizate pe suport umed. 
Mai multe amănunte privind procesul de execuţie am aflat chiar de la autoarea lucrărilor: „Este o tehnică majoră, care necesită siguranţă şi experimente îndelungate. Eu pictez cu stânga, deci cu inima. Ca să îmbini inima cu mintea este nevoie de o concentrare a sentimentelor ce ţi le inspiră natura, cu gândirea fulgurantă, în vederea imortalizării unui moment irepetabil: un asfinţit, o înserare, un chip de copil îmbujorat care doarme, un zâmbet de femeie cu maramă, valurile mării etc. Ceea ce face interesantă tehnica acuarelei este versatilitatea sa incredibilă, capacitatea de a crea permanent noi forme. Lucrul este emoţionant, chiar stresant, pentru că trebuie realizat în fracţiuni de secundă, nu permite corecţii sau ezitări, este ca şi cum un fulger de gând este încremenit în timp şi transformat în culoare. Pentru a-şi păstra prospeţimea, culoarea nu poate fi forţată să facă ce vrea ea. Hârtia fiind umedă, trebuie să ştii dinainte cât să pigmentezi mai intens pentru a determina culoarea să migreze unde vrei tu. Sunt foarte importante calitatea culorilor, a hârtiei (realizată manual) şi a pensulelor din păr de zibelină sau veveriţă. Hârtia trebuie să fie naturală, fără înălbitori, din fibră de bumbac pură. De asemenea, se poate deplasa suportul pe care stă hârtia pentru a determina culoarea să migreze fără suprapuneri succesive de pigment. Ca întotdeauna, în pictură trebuie să ştii când să te opreşti pentru a-i păstra prospeţimea şi spontaneitatea. Acuarelele aparţin clipei irepetabile şi necesită o concentrare maximă de inteligenţă, gândire şi observaţie, mai dificilă aş zice decât pictura în ulei. Cu toate acestea, experienţa mea plastică de 35 de ani a concretizat această expoziţie de circa 60 de lucrări”.
Sala de expoziţii din strada Maramureş nr. 9 este deschisă tuturor iubitorilor de artă şi artiştilor plastici care vor să-şi expună lucrările într-un cadru plăcut, de adevărată galerie de artă, în care pot avea loc serate muzicale, lansări de carte, manifestări cultural-artistice.
Expoziţia va fi deschisă până la data de 15 septembrie. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare