Arta este antidotul pentru toate problemele existenţiale ale omului. Nu este, astfel, deloc surprinzător faptul că arta s-a dovedit a fi un instrument eficient pentru sănătatea mentală şi spirituală a omului.
Pornind de la acest considerent, a luat naştere o tehnică terapeutică folosită pentru a ajuta oamenii să comunice, să depăşească stresul şi să exploreze diferite aspecte ale propriei personalităţi. În psihologie, utilizarea metodelor artistice pentru tratarea tulburărilor psihice şi pentru a spori sănătatea mintală este cunoscută ca terapie prin artă. Deşi în unele ţări această metodă terapeutică este foarte utilizată, în România se practică numai câteva „tehnici” şi acestea pe termen scurt.
Din dorinţa de a dezvolta această activitate şi în zona noastră, Amalia Suruceanu, artist plastic şi Fundaţia Medis, au iniţiat un „Program de Exprimare a personalităţii prin Artă”, care se adresează tuturor persoanelor, fără limită de vârstă.
Primul atelier/ proiect a început luni, 13 iulie, la acesta participând copii cu probleme emoţionale. Totodată, folosind noile tehnici de exprimare, se desfăşoară ateliere de creaţie, destinate atât celor mici, cât şi adulţilor care vor să înveţe să picteze.
Art-terapia se bazează pe experienţă personală, percepţie şi imaginaţie şi necesită colaborare pe termen mediu sau lung. Echipa care se ocupă de desfăşurarea acestui program este formată din persoane cu experienţă în domeniul artistic (Amalia Suruceanu şi Denisa Oblojan), dar şi cu experienţă în domeniul psihoterapeutic (dr. Ioana Maria Oprea). Programul este alcătuit din ateliere de creaţie artistică, cuprinzând atât module de terapie prin artă cât şi module de dezvoltare a abilităţilor creative, a comunicării şi a exprimării emoţiilor, prin utilizarea de tehnici specifice, moderne.
„Terapia prin artă utilizează creativitatea pentru îmbunătăţirea stării psihice, mentale şi emoţionale a persoanelor de orice vârstă. Exprimarea prin artă ajută la rezolvarea conflictelor şi a problemelor personale, la dezvoltarea abilităţilor, la creşterea încrederii de sine, la îmbunătăţirea comportamentului şi reducerea stresului. Art-terapia integrează dezvoltarea umană, artele vizuale şi procesul creativ cu modele de consiliere şi psihoterapie. De aceea ne dorim ca de acest program să beneficieze cât mai multe persoane” – ne-a declarat Amalia Suruceanu, coordonatoarea proiectului.
Atelierele se desfăşoară individual sau în grupuri, cu o frecvenţă şi pe o perioadă stabilite în funcţie de scopul urmărit şi de grupul ţintă, participarea făcându-se pe bază de programare.
Fundaţia Medis sprijină această activitate prin oferirea spaţiului şi materialelor necesare, iar echipa implicată în realizarea proiectului lucrează în regim de voluntariat.
Atelierele sunt gratuite până la 1 septembrie şi se desfăşoară la sediul Medis Câmpina, din strada Griviţei, numărul 83.
Pentru obţinerea mai multor informaţii o puteţi contacta pe Amalia Suruceanu la numărul de telefon: 0726.223.377 sau prin email: PEPArt2015@yahoo.com.
Andreea Ştefan