Știri

Accesarea fondurilor europene, subiect de dezbateri în administraţia locală

Accesarea fondurilor europene nerambursabile în folosul comunităţii câmpinene a fost tema unor discuţii aprinse în şedinţa reunită a două dintre comisiile Consiliului Local, comisia de urbanism, respectiv cea de cultură, sănătate şi sport. Şedinţa a avut loc la sediul Primăriei, joi, 12 octombrie şi a fost prezidată de iniţiatorii întâlnirii, consilierii Monica Clinciu şi Florin Frăţilă.
Dezbaterile au avut un singur punct pe ordinea de zi: oportunitatea accesării de fonduri europene pentru modernizarea transportului public, a infrastructurii rutiere şi pentru înfiinţarea de piste ciclabile şi s-au încheiat cu concluzia unanimă că municipalitatea trebuie să facă toate eforturile pentru a obţine finanţare europeană prin intermediul acestei noi axe ce permite depunerea de proiecte în perioada septembrie 2017 – martie 2018.

La şedinţă au participat atât reprezentanţii Consiliului Local (Monica Clinciu, Florin Frăţilă, Mihaela Neagu Petrovici, Andrei Duran, Constantin Cândea, Ion Petrescu, Daniel Ioniţă, Gabriel Dima), cât şi reprezentanţi ai Primăriei Câmpina între care Horia Tiseanu – primar, Ionuţ Piţigoi – viceprimar, Remus Bădulescu – administrator public, Bianca Baltag – şef Serviciu achiziţii publie şi programe de finanţare, Didona Căliman – arhitect şef, Mihaela Dănescu – Oficiul de transport şi Ioana Bumbăcea – consilierul personal al primarului.
 

Printre problemele identificate, care ar putea îngreuna întocmirea documentaţiei necesare şi depunerea proiectului se numără faptul că administraţia locală ar trebui să înfiinţeze un serviciu propriu de transport local, renunţând astfel la contractele externalizate (în cazul de faţă cel cu firma Eliro), faptul că o serie întreagă de străzi ce ar putea fi modernizate cu bani europeni fac deja parte din proiectul derulat prin Hidro Prahova şi în consecinţă nu mai pot intra într-un alt proiect finanţat de comunitatea europană ori faptul că administraţia locală nu are resurse umane suficiente pentru derularea şi implementarea unui nou proiect european de anvergură.
La următoarea şedinţă, care va avea loc miercuri, 18 octombrie, executivul Primăriei a promis că va veni cu o analiză completă privind implicaţiile juridice, economice şi urbanistice care ar putea decurge în urma implementării acestui proiect, dar şi cu soluţii concrete pentru rezolvarea eventualelor neajunsuri.
Ce i-a determinat pe reprezentanţii legislativului local să organizeze această dezbatere am aflat de la consilierul Florin Frăţilă: „Am simţit nevoia, alături de un grup destul de mare de colegi din Consiliul Local, să impulsionăm activitatea compartimentelor din Primărie care se ocupă de proiectele cu fonduri europene. Chiar dacă administraţia locală are în derulare proiecte europene importante, cum ar fi cel ce va aduce modernizări substanţiale la Spitalul Municipal, noi credem că este loc şi de mult mai bine. Sunt mulţi bani europeni pe care putem să-i accesăm şi ar fi păcat să nu ne folosim de aceste oportunităţi. Cel mai bun exemplu în Prahova este administraţia publică sinăiană, care a făcut minuni cu banii primiţi de la comunitatea europeană. Noi de ce n-am putea?! După această primă întâlnire se poate spune că suntem pe un drum bun, chiar dacă am observat că unii colegi din Primărie nu sunt prea încântaţi că-i rugăm să fie mai aplicaţi în ceea ce priveşte absorbţia de fonduri europene. Sperăm că au înţeles mesajul şi îi asigurăm de tot sprijinul în legislativul local”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare