Știri

A început Bacalaureatul 2013

Ieri, la puţin timp după terminarea anului şcolar, a început examenul de bacalaureat din acest an  (sesiunea din vară, căci în toamnă se va desfăşura o a doua sesiune, cea a restanţierilor). La nivel naţional, diriguitorii Ministerului Educaţiei Naţionale se aşteptau ca la acest examen să se înscrie mult mai mulţi elevi. Se pare că aşteptările conducerii ministerului au fost crunt înşelate, de vreme ce, după declaraţiile purtătorului de cuvânt al MEN, pentru sesiunea din vară s-au înscris cu 12.000 de elevi mai puţini decât pentru aceeaşi sesiune a anului 2012. Probabil că nemotivaţi, nepregăţiţi şi conştienţi că sistemele de supraveghere video din sălile de examen nu le dau nicio şansă să copieze, liceenii mai puţini aplecaţi spre studiu şi învăţătură s-au gândit că mai bine stau acasă decât să se facă de râs cu notele uşor supraunitare pe care le-ar putea obţine, dacă se prezintă la probele examenului. Cândva, acum multe decenii, bacalaureatul purta numele de “examen de maturitate”. Să fie oare această masivă absenţă a participanţilor o dovadă că  mulţi dintre tinerii noştri absolvenţi de liceu nu sunt maturizaţi suficient? La nivelul întregului judeţ, conducerea Inspectoratul Şcolar Judeţean se aştepta ca numărul candidaţilor înscrişi la bacalaureat să fie de aproximativ 8.300, adică aproape cu 1100 de candidaţi mai mulţi decât anul trecut. Pentru cei aproximativ 187.000 de candidaţi înscrişiîn toată ţara, există două importante modificări, în comparaţie cu bacalaureatul din 2012, ambele la proba de limba şi literatura română. Astfel, la proba amintită, subiectele vor fi diferenţiate, în funcţie de profilul absolvit. Aceasta înseamnă că absolvenţii unui profil uman sau pedagogic vor avea subiecte mai grele decât cei care au terminat liceul la un profilul real sau tehnologic. În plus, va fi eliminat subiectul privind alcătuirea unui text argumentativ pornind de la un citat, experienta anului trecut dovedind că elevii nu înţeleg corect cerinţele acestui subiect. Calendarul complet al examenului de bacalaureat este următorul:
10 – 12 iunie – Evaluarea competenţelor lingvistice – limba română (oral)
12 – 14 iunie – Evaluarea competenţelor lingvistice – limba maternă (oral)
17 – 21 iunie – Evaluarea competenţelor digitale
25 – 28 iunie – Evaluarea competenţelor lingvistice – limbi străine
1 iulie – Limba şi literatura română (proba scrisă)
2 iulie – Limba şi literatura maternă (proba scrisă)
3 iulie – Proba obligatorie a profilului
5 iulie – Proba la alegere a profilului şi specializării
8 iulie – Afişarea rezultatelor şi depunerea contestaţiilor
12 iulie – Afişarea rezultatelor finale (după soluţionarea tuturor contestaţiilor).
Un elev care nu se prezintă la probele orale poate participa la probele scrise, însă nu poate promova examenul de bacalaureat. (A.N.)

Redacția Oglinda încurajează un schimb de idei liber și deschis. Cu toate acestea, vă rugăm să evitați limbajul vulgar, atacurile la persoană, amenințările sau incitările la violență. Orice mesaj care conține injurii, amenințări sau discurs de ură bazat pe rasă, etnie, religie, orientare sexuală sau alte caracteristici personale va fi șters. Mulțumim pentru înțelegere!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare