Știri

A apărut ediţia anastatică a „Monografiei oraşului Câmpina” semnată de Stoica Teodorescu

Zilele trecute a revăzut lumina tiparului, sub formă de ediţie anastatică, după 95 de ani de la prima sa editare, unul dintre cele mai importante documente referitoare la istoria locului în care trăim – „Monografia oraşului Câmpina”, semnată de profesorul Stoica Teodorescu şi apărută în anul 1924 la Tipografia „Gutenberg” Mihail S. Gheorghiu din Câmpina. 
Iniţiativa reeditării acestui document inestimabil aparţine Comisiei de cultură a Consiliului Local şi a avut drept principale argumente protejarea volumului original, rămas într-un singur exemplar la Biblioteca Municipală „Dr. C.I. Istrati”, promovarea în rândul generaţiei tinere a unei lucrări istoriografice de excepţie şi, nu în ultimul rând, punerea în valoare a culturii scrise, parte importantă a patrimoniului cultural câmpinean. 
Ediţia anastatică a monografiei lui Stoica Teodorescu a fost realizată din fonduri publice într-un tiraj de 250 de exemplare, în condiţii grafice foarte bune şi nu va fi folosită în scop comercial. Ea va fi oferită în mod gratuit bibliotecilor şcolare, Bibliotecii Municipale, Bibliotecii Judeţene şi, bineînţeles, celor interesaţi, în limita tirajului existent. 
„Reeditarea monografiei oraşului Câmpina, semnată de Stoica Teodorescu, este un proiect la care am ţinut foarte mult, în ciuda complexităţii sale, în contexul protejării şi promovării documentelor memorialistice şi a culturii scrise în general. El face parte din seria de proiecte ce întregeşte colecţia «Câmpina, patrimoniu cultural», sub egida căruia am editat, în ultimii ani, la iniţiativa Comisiei de cultură şi cu sprijinul Consiliului Local, lucrări valoroase semnate de autori câmpineni precum: Ion T. Şovăială, Gherasim Rusu Togan, Constantin Trandafir, Alin Ciupală, Codruţ Constantinescu, Cerasela Marin, Gheorghe Modoianu, Marius Zaharia. 
După mai multe discuţii în grupul de lucru al acestui proiect, grup format din membrii Comisie de cultură, scriitori şi istorici consacraţi, am ales să reedităm lucrarea monografică a lui Stoica Teodorescu sub forma anastatică, pentru a păstra autenticitatea documentului, cu toate anexele sale. 
În prezent, suntem în discuţii avansate pentru editarea, separat de această ediţie anastatică, a unei broşuri care poate ţine loc de postfaţă a Monografiei, în fapt un cuvânt adresat cititorilor care pune în valoare munca titanică a autorului şi întregeşte demersul reeditării lucrării. Personal, sunt foarte mulţumit de faptul că am reuşit, alături de colegii mei din Comisia de cultură şi de cei din grupul de lucru, să ducem la bun sfârşit acest proiect. Le mulţumesc tuturor celor implicaţi şi, bineînţeles, colegilor din Consiliul Local, care au aprobat subvenţionarea acestei lucrări şi nu în ultimul rând celor de la Biblioteca Municipală „Dr. C.I. Istrati” şi Casa de Cultură „Geo Bogza”, prin intermediul cărora s-a derulat acest proiect” – a declarat Florin Frăţilă, preşedintele Comisiei de cultură a Consiliului Local.
Prima parte a broșurii-postfață, intitulată „Cuvânt către cititori”, întocmită de Mădălin Focşa, a fost deja publicată în ediţia tipărită de astăzi a ziarului nostru, sub titlul „Stoica Teodorescu și prima istorie a Câmpinei”, urmând ca odată cu publicarea celei de-a doua părţi, marţi, 24 septembrie, studiul să fie disponibil şi în ediţia online, pentru lecturarea sa integrală.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare