Știri

1 Martie în lume. 1 martie 2014 la Câmpina

Mărţişorul în lume
În antichitate, la Roma, începutul Anului Nou se sărbătorea la 1 martie, lună care purta numele zeului Marte, ocrotitor al câmpului şi al turmelor, zeu care personifica naşterea naturii. La vechii traci, aceleaşi atribute le avea zeul Marsyas-Silen, considerat inventatorul fluierului, cultul său fiind legat de glia maternă şi de vegetaţie. Originile sărbătorii mărţişorului nu sunt cunoscute exact, dar se consideră că ea a apărut pe vremea Imperiului Roman, când Anul Nou era sărbătorit în prima zi a primăverii, în luna lui Marte. Acesta nu era numai zeul războiului, ci şi al fertilităţii şi al vegetaţiei. Această dualitate este remarcată în culorile mărţişorului, albul însemnând pace, iar roşu – război. Anul Nou a fost sărbătorit pe 1 martie până la începutul secolului al XVIII-lea.  
Mărţişorul la români
La români şi la alte popoare învecinate, mărţişorul este semnul venirii primăverii, iar 1 martie este ziua în care acest obiect de podoabă (reprezentat, în general, prin diferite simboluri ale norocului), se oferă  fetelor şi femeilor. După tradiţie, mărţişorul este legat cu un şnur împletit dintr-un fir alb şi unul roşu, care semnifică împletirea dintre iarnă şi primăvară. Nu în toată România, reprezentantele sexului frumos sunt cele cadorisite de către bărbaţi cu un mărţişor. În nordul Moldovei (judeţele Suceava, Botoşani), în prima zi de martie sunt răsfăţaţi bărbaţii, aceştia fiind cei care primesc mărţişoare din partea femeilor. Nu există o explicaţie pentru inversarea obiceiului, etnologii şi folcloriştii nu au dezlegat încă acest mister, dar obiceiul este destul de bine conservat. Sunt mai multe mituri ale Mărtişorului, printre care şi cel al Voinicului care a eliberat Soarele. Potrivit acestui mit, Soarele  a coborât pe Pământ în chip de fată preafrumoasă. Dar un zmeu a furat-o şi a închis-o în palatul lui. Atunci, păsările au încetat să cânte, copiii au uitat de joacă şi de veselie. Întreaga lume a căzut în mâhnire. Văzând ce se întâmplă fără Soare,  un tânăr a plecat spre palatul zmeului să elibereze preafrumoasa fată. După un an de căutări, a găsit palatul, s-a întâlnit cu zmeul şi l-a învins în luptă dreaptă.  După ce a învins creatura, tânărul a eliberat fata. Aceasta s-a ridicat înapoi pe Cer şi iarăşi a luminat întreg Pământul. A venit primăvara, oamenii şi-au recăpătat veselia, dar tânărul luptător zăcea în palatul zmeului după istovitoarele lupte pe care le avusese. Sângele cald i s-a scurs pe zăpadă până l-a lăsat pe tânăr fără suflare. În locurile unde zăpada s-a topit, au răsărit ghioceii – vestitorii primăverii. Se zice că, de atunci, lumea cinsteşte memoria tânărului curajos legând cu o aţă două flori: una albă, alta roşie. Culoarea roşie simbolizează dragostea către frumos şi aminteşte de curajul tânărului, iar cea albă este a ghiocelului, prima floare a primăverii. În prezent, mărţişorul este purtat întreaga lună martie (sau primele ei două săptămâni), după care este prins de ramurile unui pom fructifer. Se crede că acest lucru va aduce belşug în casele oamenilor.
1 Martie la Câmpina
De 1 Martie, Câmpina şi-a reconfirmat renumele de a fi oraşul cu cele mai multe zile senine dintr-un an. Soarele a încălzit sensibil localitatea, iar zona centrală a devenit un adevărat furnicar de oameni. Aerul mirosea din toate părţile a primăvară. Profitând de vremea frumoasă de afară, câmpinenii au ieşit în număr mare la cumpărături. Cele mai căutate şi mai alese cumpărături au fost, desigur, mărţişoarele. Pentru iubite, pentru mame, pentru surori, pentru prietene. Oferta a fost variată şi pentru toate gusturile. 
Capul primăverii a găsit capul municipalităţii împărţind cu dărnicie mărţişoare doamnelor, dar despre gestul august de Mărţişor al primului bărbat al oraşului vorbim într-un alt articol, separat de acesta. Pe platoul din vecinătatea Pieţei Centrale, un copilaş făcea baie de porumbei, stârnind păsările unui stol numeros să se înalţe spre cer, pentru a coborî apoi brusc, după numai câteva secunde, la picioarele micuţului, învăluindu-l pe acesta într-o mare de aripi. Un copilaş frumos ca o primăvară senină. Nişte porumbei fâlfâind fascinant în aerul cald al începutului de martie. O imagine mai fermecătoare decât 1000 de cuvinte meşteşugite despre misterul inefabil al reînvierii naturii la viaţă. 1 Martie… 

Redacția Oglinda încurajează un schimb de idei liber și deschis. Cu toate acestea, vă rugăm să evitați limbajul vulgar, atacurile la persoană, amenințările sau incitările la violență. Orice mesaj care conține injurii, amenințări sau discurs de ură bazat pe rasă, etnie, religie, orientare sexuală sau alte caracteristici personale va fi șters. Mulțumim pentru înțelegere!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare