Reluăm serialul nostru despre valorile existente în rafinărie, cu un episod dedicat comemorării recente a celor 80 ani de la celebrul bombardament „Tidal Wave” (1 august 1943) – primul bombardament asupra Câmpinei, rămas cel mai spectaculos. Atunci americanii au rezervat o escadrilă întreagă (BG389 „Sky Scorpions”) pentru rafinăria din Câmpina, numită „Ținta Roșie” – cea mai îndepărtată dintre cele nouă ținte ale raidului. Cunoscută și ca „Ploești Raid”, operațiunea a rămas cea mai nebunească misiune aeriană din istoria aviației mondiale, fiind efectuată prin zbor la joasă înălțime. „Tidal Wave” rămâne cel mai mare eșec din istoria raidurilor aeriene americane, din cauza marilor pierderi în oameni și echipament. Totuși, atacul asupra Câmpinei a fost mai eficient, rafinăria „Steaua Română” fiind scoasă complet din uz timp de cinci luni. Una dintre instalațiile lovite în acea duminică de 1 august a fost bateria de distilare cu vid „McKee” – a cărei coloană principală fusese construită în 1936-37 de specialiști americani.

Mărturiile angajaților rafinăriei arată că după 1989, într-o delegație americană ce a vizitat rafinăria s-a aflat și unul dintre foștii aviatori participanți la raidurile asupra acesteia (rafinăria avea să mai fie bombardată, după „Tidal Wave”, de încă patru ori, până ce România a părăsit Axa). Se pare că oaspetele surpriză era chiar descendent al proiectantului coloanei de distilare (inginerul și inventatorul Arthur Glenn McKee), și a fost uimit să descopere că aceasta încă funcționa, după jumătate de secol.
Din instalațiile bateriei cu vid se păstrează până azi nu numai coloana principală de distilare „McKee”, dar și un interesant cuptor tubular (v. foto), alături de un coș metalic – ambele anterioare anului 1936. Valoare istorică au și cele patru rezervoare aproape centenare, aflate în nordul platformei (alte două, mai subțiri, sunt chiar antebelice).
Mădălin Focșa(master în istorie – patrimoniu cultural)
Tel. 0722.560.566; E-mail: madalin.focsa@gmail.com
Episodul 15: CUVA DE REZERVOARE A BATERIEI CU VID
Daramat tot. Amenajat terenul, construit un cartier nou, cu locuri de joaca, cu locuri de parcare in subteran, cu parcuri si spatii verzi din belsug. Asta e viitorul, nu 250 de tone de fier vechi, pentru care interesul turistic este ZERO!
Noroc că proprietarii sunt mai inteligenți decât dvs, și știu mai bine potențialul financiar al valorilor din rafinărie, care au interes economic în primul rând.
Interesul turistic (deși nu este zero cum aberați dvs – dovadă cei 3000 vizitatori în nici 24 ore anul trecut, care nici n-au putut vedea elementele de maxim interes) este chiar neînsemnat pe lângă cel economico-financiar. Iar valorificarea inteligentă, în spirit durabil, a valorilor din rafinărie (ce nu ocupă decât vreo 10% din suprafață) nu exclude deloc locuri de joacă, parcări, parcuri și spații verzi. Cât despre locuințe (la ele bănuiesc că faceți aluzie cu formula „cartier nou”), informați-vă înainte de a scrie fără acoperire: populația Câmpinei este în scădere și scăderea va continua o vreme, indiferent ce investiții s-ar face sau minuni ar apărea. În vreme ce numărul locuințelor din Câmpina este arhisuficient (cca 15.000), revenind deci în medie puțin peste 2 locatari pe locuință. Așadar, nu de noi locuințe are nevoie Câmpina, ci de reabilitarea și folosirea locuințelor existente, căci tot mai multe stau degeaba, sunt părăsite ori au un grad de ocupare insuficient. Acolo este nevoie de investiții masive, acolo așteaptă Câmpina implicare: în proiectele și măsurile care să determine proprietarii să-și îngrijească, să-și reabiliteze și să-și FOLOSEASCĂ locuințele. Pică țara pe noi de ruină. și noi tot la șantiere de locuințe noi visăm, în loc să le reabilităm și folosim pe cele existente. Vom ajunge să trăim cu toții la bloc în orașe șablon, banale și fără nicio atractivitate.
Să privești ca „fier vechi” o comoară de nivel internațional precum pomana asta pe care ne-a lăsat-o istoria în mijlocul orașului, fără să fii în stare s-o înțelegi, înseamnă să ai grave handicapuri și carențe de percepție, necesare pentru a fi tratate medical. Noroc că încă mai există înțelepciune și nu gândesc ca dvs cei ce decid, căci altfel ar fi dezastru total, chiar că n-ai mai avea la ce să locuiești această amărâtă de țară…
Nu de blocuri are nevoie,în primul rand,orasul,ci de locuri de munca,de fabrici si uzine,conform standardelelor ecologice actuale.
La aceasta coloană,cea mai înalta,lumea din rafinarie îi spunea”Mecheu”,fară sa stie,majoritatea,ca denumirea provine de la numele inginerului care a inventat-o.Nu interesa mai pe nimeni acest aspect,pentru ca oamenii,ca si astazi,cred ca toate astea există pentru ca este normal sa existe.Faptul ca cineva si-a stors creierii,a muncit,a riscat,a patimit,a avut vocatie in creatia tehnica,a reusit sa faca ceva inedit,nou,care aduce progres în viata noastră,nu contează.Dar nu ei sunt de vina,ci sistemul bolsevic în care am trait si ale carui sechele le mai îngurgitam si astazi.
Inainte,din partea de sus a coloanei „ieseau”doua conducte uriase,în formă de lira(pentru a prelua dilatatiile si contractiile),menite sa favorizeze,cat mai mult,condensul vaporilor de benzină.Astazi,acestea coboară abrupt,pastrand in continuare aspectul de mare instalatie,care ,dacă nu ar exista,împreună cu multimea de rezervoare,ai zice ca platforma industriala nu ar fi neaparat o rafinarie de petrol.Langă această „mareata si semeată” coloană,la bază,se află o cladire din caramidă rosie,în care functionau si cateva compresoare gigantice,cu lamele,care produceau un sunet asurzitor.De ele avea grija un om,nea Onită,care se simtea,printre ele,ca pestele în apă si care, rareori cerea ajutorul meseriasilor de la atelierul mecanic.Parca îl vad,blond,cat un baci de mare,cu sufletul boem,salutand pe toată lumea,mandru fiind de rolul sau în acea simfonie a functionarii celei mai mari instalatii,din rafinarie,”Mecheu”.
Daca ar fi sa-l mai descriu odată,pe nea Onită,as spune:blond,BARITONAL,cat un baci de mare(înalt,spatos si descheiat la piept),cu sufletul boem,salutand pe toată lumea,mandru fiind de rolul sau în acea simfonie a functionarii celei mai mari instalatii……… .
Cand te întalnea-i cu acest om,dintr-odata,lumea ti se parea mai bună.Degaja multă sigurantă, bunatate si voiciune.