Reportaje

La Câmpina și la Ploiești, pensionarii se bucură de un sprijin susținut din partea CARP

Seniori și senioare care au muncit o viață întreagă și au răbdat multe pentru ca generațiilor tinere să le fie mai bine își trăiesc azi cu demnitate bătrânețile și prin prisma relației de întrajutorare mutuală creată în cadrul Casei de Ajutor Reciproc a Pensionarilor care la Câmpina își desfășoară activitatea pe strada Castanilor, iar la Ploiești pe strada Maramureșului.
Marian Dulă, președintele filialei Câmpina a CARP și Ștefan Pascu, președintele filialei Ploiești a CARP se îngrijesc cu competență, suflet și răbdare să asigure protecție socială membrilor Asociației și să creeze un climat cât mai prietenos în cadrul acțiunilor pe care le desfășoară cu și pentru aceștia.

Pe strada Castanilor nr. 4…

…noua conducere a CARP-ului, aleasă în cursul acestui an, a preluat ștafeta. Consiliul Director: Marian Dulă, președintele instituției, ajutat de consilierii Viorel Bondoc, Ecaterina Bucur, Carmen Coșciug-Pențoiu și Camelia Marin. Comisia de cenzori: Stelian Marinescu președinte, ajutat de Marina Caloian și Ana Anghelescu. Aceștia conduc CARP-ul câmpinean ce însumează 25.682 de membri: 6 sucursale urbane cu 13.966 membri, 12 sucursale rurale cu 11.716 membri.
În 2021, s-au înscris în asociație 881 de persoane, 121 au fost excluse, iar 1.418 au încheiat socotelile cu viața. În același an s-au efectuat 5.753 de împrumuturi în valoare totală de aproximativ 26.991.500 lei, în medie 4.692 lei de persoană, sumă care a mai ușurat viețile pensionarilor pe categorii de vârstă, astfel: 741 persoane sub 50 de ani; 2.242 persoane între 50 și 60 ani; 4.012 persoane între 60-65 ani; 14.269 persoane între 65-89 ani; 4.401 persoane peste 80 de ani.

Asociația a oferit și ajutoare nerambursabile în valoare de 153.219 lei acordate unui număr de 1.135 de persoane pentru tratarea unor boli incurabile, tratamente balneare, stomatologice ori pentru completarea unor pensii mici. În 5 cazuri de incendii au fost acordați 7.000 de lei, pentru două cazuri de calamități – 2.000 lei, iar pentru fidelitate câte 100 lei în două cazuri.
Ajutorul de deces a fost, în medie, de 960 lei. Alte ajutoare: 14.906 lei pentru 100 înlocuiri de cristalin, 1.741 lei pentru 11 proteze, 763 lei pentru 7 cazuri oftalmologie, 1.275 lei pentru analize în 17 cazuri, 1.729 lei pentru ochelari în cazul a 20 de persoane, 8.575 lei pentru 64 de persoane cu probleme auditive.
Una din grijile conducerii CARP a vizat recuperarea, prin executor judecătoresc, a 146 de împrumuturi valorând 200.838 lei.
De Paște, pentru 123 pensionari s-au acordat 6.150 lei, iar de Crăciun, pentru 125 persoane au fost atribuiți 6.250 lei. Prin propriul Cabinet Medical, au fost acordate 307 consulturi, 168 tratamente, 85 glicemie, 48 colesterol, 30 trigliceride, 50 EKG.
Serviciile publice ale CARP sunt asigurate de 33 de angajați. Din luna august a anului curent s-a trecut la achitarea cotizațiilor prin card bancar, iar din septembrie s-a pus în aplicare proiectul privitor la creșterea gradului de incluziune socială, prelungirea duratei de viață, îmbătrânire sănătoasă prin acțiuni sociale, culturale, sportive menite a îmbunătăți starea emoțională și a stimula activitatea creierului prin jocuri de șah, tenis de masă, table, remi, rebus, ateliere de pictură, de goblen, dar și de compunere/ rezolvare a integramelor. Asociația organizează totodată excursii, vernisaje de artă, spectacole și diverse reuniuni care se bucură de o largă participare a membrilor.

În strada Maramureșului nr. 19…

… Ștefan Pascu, președintele CARP-ului ploieștean, conduce ajutat de consilierii și cenzorii aleși. În 2022, CARP-ul a împlinit 70 de ani, ocazie să mulțumească, în fața invitaților în sala publică, echipei de consilieri și cenzori, și să îndrepte atenția și recunoștința contemporanilor către predecesori, pentru izbânzile înfăptuite în răstimpul acestor trei sferturi de veac. Discursul d-lui Ștefan Pascu a fost o trecere în revistă a epocii străbătute, pe care a expus-o publicului, la începutul lunii octombrie. Asistența a aflat că se pregătește Monografia instituției, aniversarea prilejuind gratuitatea primirii acestei lucrări de către toți membri CARP. Urmare decretului 204/1951, un grup de 240 de pensionari au pornit, pe baza Actului constitutiv, în mai 1952, Asociația CARP-ului ploieștean. Până în 1972 a funcționat în imobilul Direcției Muncii – situată pe strada Frederich Engels, mai târziu Nicolae Iorga, iar în 6 octombrie 1972, un alt și energic grup din Asociație a cumpărat terenul pe care azi se află clădirea și anexele CARP-ului. O placă memorială fixată pe fațada edificiului păstrează, gravate, numele lor: Mircea Petrescu, președinte; membri: Ion Bocioacă, George Popescu, Vasile Dumitrescu, Nicolae Hristodorescu, Zoie Boris, Petre Păunescu, Andrei Stroilescu, Ion Vlădău; secretari: Ion Niculescu și Nicolae Paulescu; contabili șefi: Ion Davidescu și Nicolae Georgescu. Sărbătoare deplină, Ziua Pensionarilor a încântat sala cu un gest de o memorabilă sensibilitate: 24 de cupluri ajunse la 50 de ani de căsnicie au fost felicitate și distinse cu Diplome de Excelență, buchete de flori și plicuri cu respectabile sume de bani. În aceeași manieră s-au sărbătorit 22 de membri ai CARP trecuți de 90 de ani. Senectutea profundă o înregistrează CARP Ploiești cu vârste venerabile: de 98 ani – d-na Ioana Pluteanu, de 101ani – d-na Maria Vlad și de 103 ani – dl Savu Stroe. Înaintea spectacolului de versuri cu Nelu Stan și de muzică ușoară și de dans, susținut de solista Teatrului Toma Caragiu, Daniela Răduică, dl Ștefan Pascu a vorbit retrospectiv asistenței, iar finalul mesajului său a fost acoperit de aplauzele meritate ale sărbătoriților și compatrioților lor: „Dorim, ca și până acum, să existe dialogul care ne-a apropiat, ne-a sudat și de-a dat forță. Să fim mai buni, mai toleranți, rezistenți presiunilor sociale, capabili de resurse fizice și morale, pentru binele nostru și al copiilor, nepoților și strănepoților noștri!”

Serghie Bucur

Un comentariu

  1. Bună ziua. Sunt în etate de 54 ani, pensionata de boală, necăsătorit, fără copii, ambii părinți decedați.
    Doresc să vă întreb DE CE CATEGORIILE DE PERSOANE AFLATE ÎN SITUAȚIE SIMILARĂ, NU POT BENEFICIA DE UN MIC CREDIT?? NIMENI NU VREA SĂ GIREZE PT.PERSOANE CA MINE!….ȘI NU NUMAI UNUL…CI 2-3 GIRANȚI CARE SUNT SALARIAȚI SAU AU PENSIE DE BĂTRÂNEȚE SUBSTANȚIALĂ!!!
    NOI DOAR SĂ CITIM ȘI SĂ SPERĂM CĂ ÎNTR-O ZI POATE VOM AVEA ÎNTR-ADEVĂR ÎNTINSĂ ACEA MÂNA DE AJUTOR!!!

Redacția Oglinda încurajează un schimb de idei liber și deschis. Cu toate acestea, vă rugăm să evitați limbajul vulgar, atacurile la persoană, amenințările sau incitările la violență. Orice mesaj care conține injurii, amenințări sau discurs de ură bazat pe rasă, etnie, religie, orientare sexuală sau alte caracteristici personale va fi șters. Mulțumim pentru înțelegere!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare