(P) Aflând despre condițiile ireproșabile pe care le oferă spitalul de la Poiana Câmpina, precum și despre modernul bloc-operator al secției Chirurgie de la SanConfind (dotat cu suprapresiune și flux laminar), mulți chirurgi cunoscuți din București, care lucrează în marile spitale ale Capitalei, și-au exprimat dorința de a-și opera pacienții la SanConfind. Din toamna anului 2019, de la înființarea secției de chirurgie, în Centrul Medical SanConfind au fost realizate cu succes operații extrem de dificile din domeniul chirurgiei oncologice. În cadrul acestora s-a realizat, cu beneficii deosebite pentru pacienții operați, rezecția multor organe interne. Astfel, putem aminti aici extirparea unor tumori de ficat, de stomac, de pancreas, a unor tumori mamare, a unor tumori genitale, extirparea unui sân cu reconstrucția imediată a acestuia etc. Multe operații au fost realizate integral prin procedee laparoscopice, însă au fost și intervenții chirurgicale realizate clasic, atunci când se impunea această ultimă procedură.
Rezecția totală a stomacului
Printre primii medici bucureșteni hotărâți să se alăture echipei medicale SanConfind se numără dl. doctor Claudiu Anghel, medic chirurg primar cu competență în chirurgie oncologică și în chirurgie hepato-bilio-pancreatică. Doctorul Claudiu Anghel este unul dintre discipolii celebrului nostru chirurg Irinel Popescu (cel care a realizat, acum două decenii, primul transplant de ficat din România). Tot rezidențiatul, dar și apoi câțiva ani ca medic specialist, doctorul Anghel a lucrat la secția de transplant hepatic de la Fundeni, în preajma profesorului Irinel Popescu și a medicului primar Vladislav Brașoveanu, doi medici de excepție de la care a învățat meserie. Recent, domnul doctor Anghel a realizat o premieră pentru chirurgia SanConfind: unei paciente supraponderale, cu vârsta de 74 de ani, ce acuza, de multe săptămâni, un sughiț intermitent și dureri la nivelul abdomenului superior, i s-a rezectat tot stomacul în cadrul unei intervenții de gastrectomie totală. În numărul viitor al săptămânalului Oglinda, vom reveni cu detalii și informații suplimentare privind această operație complexă.
Cancerul gastric are simptomele gastritei
La nivel global, cancerul gastric – o tumoră malignă ce se formează în țesutul care căptușește stomacul -, reprezintă cel mai frecvent cancer digestiv, după cancerul de colon şi de pancreas. În România, cancerul de stomac constituie al doilea cancer digestiv ca frecvenţă după cancerul colorectal. Cancerul gastric prezintă de multe ori simptome nespecifice, iar din această cauză, majoritatea pacienţilor se prezintă la medic cu boala în stadiu avansat. Simptomele cancerului de stomac sunt adesea similare cu cele pe care le manifestă pacienţii cu gastrită sau ulcer. Din acest motiv, de cele mai multe ori, cancerul gastric este diagnosticat târziu. Atunci când maladia este diagnosticată tardiv, operaţia este complexă şi presupune multe riscuri, iar speranţa de viaţă scade considerabil. Nu se știe exact de ce apare cancerul de stomac, dar s-au identificat principalii factori de risc ai acestei maladii. Printre aceștia se numără infecția cu bacteria helicobacter pylori. Periculoasă atât pentru apariţia ulcerului gastric, cât și a celui duodenal, această infecţie este principalul factor carcinogen în apariţia cancerului de stomac. Prezenţa bacteriei în anticorpii din sânge sau în stomac poate fi uşor identificată astăzi cu ajutorul unor teste neinvazive. Tratamentul presupune o cură de antibiotice pe durata a două săptămâni ce reduce riscul de apariţie a cancerului gastric. De asemenea, persoanele care au suferit, în prealabil, o operaţie de rezecţie a stomacului prezintă un risc în plus, la 10-15 ani de la această intervenţie. În această situație, apariţia cancerului gastric este pusă pe seama modificărilor induse de dereglarea circuitului sucurilor digestive. Aceşti pacienţi sunt sfătuiţi să vină la control endoscopic pentru a descoperi cât mai precoce un eventual cancer gastric. Un alt factor de risc îl reprezintă alimentaţia modernă, abundentă în grăsimi, proteine, carne roşie sau afumături, bogată în nitriţi şi nitraţi, dar săracă în fructe, legume şi vitamine. În sfârșit, dar nu în cele din urmă, trebuie amintit factorul ereditar, deosebit de important, deoarece s-a constatat că rudele directe ale unor persoane cu cancer gastric au un risc de trei ori mai mare de a dezvolta această maladie, comparativ cu riscul populației generale.