Biserica Ortodoxă Română este organizată în șase mitropolii, 12 arhiepiscopii și 15 episcopii, cu aproape 15.000 de preoți și diaconi, ce slujesc în peste 15.000 de lăcașuri de cult. Dintre Casele Domnului pe meleagurile dintre Carpați și Mare, vreo câteva sute sunt biserici de spital și de centre sociale, deservite de preoți de caritate. Printre cele mai frumoase biserici de spital din România, se înalță – sveltă și fermecătoare ca o minune, strălucind peste marginile de răsărit ale Câmpinei –, biserica din curtea Spitalului de Psihiatrie Voila, cu hramurile Sfântul Mare Mucenic și Tămăduitor Pantelimon și Sfânta Mucenița Filofteia.
Realizată în totalitate pe cheltuiala companiei Confind Câmpina, la dorința fierbinte și plină de cucernicie a familiei Ioan și Olimpia Simion, această bijuterie de lăcaș bisericesc în stil brâncovenesc a fost târnosită, în ziua de 11 noiembrie 2012, de către Preasfințitul Părinte Ciprian Câmpineanul, Episcop Vicar Patriarhal, ca delegat al Preafericitului Părinte Patriarh Daniel. Zece ani mai târziu (10 este o cifră plăcută lui Dumnezeu Tatăl, dovadă stă și Decalogul – Cele 10 Porunci), a fost sfințită și pictura interioară, realizată în culori vii, admirabile, care transpun gândurile oricărui privitor în lumea de dincolo – cea a Divinului, și fac ca cel mai lumesc cuget profan să fie atins de sacralitate. Lucrările de construire a bisericii au durat mai bine de cinci ani, fiind începute în 2007.
Pictura bisericii a fost sfințită în 2022
„Construcția bisericii și pictura ei respectă stilul brâncovenesc, apărut acum sute de ani, ne spune preotul de caritate, Mihai Ciprian Vișoiu, care slujește de câțiva ani buni în această biserică. Eu am preluat biserica, în martie 2018, de la părintele Liviu Milea, care, la rândul său, o preluase de la părintele Răzvan Stoian, chemat în iunie 2011 la o altă slujire. Încă din 2016 începuseră lucrările de pictură, care s-au terminat în 2022, după care am făcut toate demersurile pentru sfințirea picturilor. Astfel, după ce am făcut cerere către Preafericitul, în acord cu domnul și doamna Simion, pe 7 decembrie 2022, de al doilea hram al lăcașului nostru, de Sfânta Muceniță Filofteia, a fost sfințită pictura bisericii de către Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop Vicar Patriarhal. A fost o slujbă deosebită, cu foarte mulți oameni, Preasfințitul a fost încântat de toate picturile. Într-adevăr, pictura este superbă, toată lumea o admiră. Din rânduiala lui Dumnezeu, a fost, practic, o încununare a unei munci de zece ani, căci în anul sfințirii picturii bisericii se împlinea un deceniu de la târnosirea acesteia. Pictura au fost realizată în tehnica al fresco de către pictorul bisericesc Ioan Popa din Otopeni, un artist desăvârșit. Întreaga biserică are o arhitectură brâncovenească, realizată de doamna arhitect Ana Maria Goilav-Guran. Cu prilejul slujbei de sfințire a picturii, au fost aduse și stranele, care fac parte acum din patrimoniul bisericii, strane lucrate foarte frumos de domnul Tache de la Confind, un meșter iscusit. Pictura respectă cumva specificul spitalului, pentru că sunt foarte multe scene cu vindecări ale celor bolnavi, minuni săvârșite de către Mântuitorul Iisus Hristos. De asemenea, prăznuim în biserica noastră sfinți nebuni pentru Hristos, așa au fost trecuți în calendar. Este vorba despre oameni care, în viața lor, pentru ca sfințenia lor să nu fie descoperită de ceilalți semeni, oameni obișnuiți, făceau pe nebunii, dar prin tot felul de ghidușii pe care le făceau, le spuneau oamenilor despre probemele lor adevărate, fără ca aceștia din urmă să-și dea seama că ei sunt cu adevărat niște sfinți. Sfinții pomeniți voiau să-și ascundă sfințenia din smerenie”.
Scurt istoric
Conform site-ului crestinortodox.ro, la 15 noiembrie 2007, a fost așezată piatra de temelie pentru noua biserică a Spitalului Voila, de către preotul de caritate Nicolae Pușcas, consilier al Sectorului Social Filantropic, Arhiepiscopia Bucureștilor, alături de un numeros sobor de preoți, în frunte cu protoiereul de Câmpina (la acea dată – n.red.), preotul Costică Dumitru. Lucrările la biserica spitalului au început prin grija și contribuția familiei ing. Ioan Simion, președinte S.C. CONFIND S.R.L. din Câmpina, și prof. Olga Simion, prin intermediul firmei S.C. GRIZZLY S.R.L., condusă de ing. Eusebiu Florin Ursu, după un proiect al arhitectei Ana Maria Goilav. S-a turnat fundația radier general si s-a ajuns la cota 0 la praznicul Crăciunului 2007. În anii următori, s-au continuat lucrările de construire a bisericii: structură stâlpi din beton armat și zidărie portantă, centura din beton armat, arce, bolți și cupola din beton armat placat cu zidărie și șarpantă din lemn pătrat. Au urmat apoi acoperirea cu tabla de cupru, instalație paratrăsnet, tencuieli exterioare, instalație de încălzire prin pardoseală și calorifere, centrala termică pe gaze, instalații electrice cu racord public, instalații cu apă, sonorizare, instalație de iluminat exterior, pavaje etc.
Astăzi, biserica din curtea Spitalului Voila, ctitorie Confind, îi cheamă la cele sfinte pe cei suferinzi, pe toți cei internați, care au primit leacul cel mai bun pentru sufletele lor: Casa lui Dumnezeu pe pământ.
Dumnezeu s-ajute ctitorilor și tuturor celor care intră în Sfânta Biserică !