Reportaje

Afaceri locale cu bani europeni, la Câmpina. Ce antreprenori au primit câte 100.000 de euro?

În Câmpina s-au înființat în pandemie patru afaceri care au primit finanțare europeană în valoare de câte 100.000 de euro. Mai mult decât atât, acestea au statutul de întreprinderi sociale, adică redirecționează 90% din profit către comunitatea din care fac parte. Cine sunt antreprenorii și prin ce provocări au trecut în accesarea fondurilor europene?
Firmele câmpinene fac parte dintr-un grup de 42 de întreprinderi sociale care au fost înființate în cadrul a două proiecte cu fonduri europene, în valoare totală de 4.200.000 de euro, prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020.
Pe parcursul celor trei ani de implementare, fiecare afacere a primit o finanțare în valoare de 100.000 de euro, dar și sprijinul inițiatorului acestora, Corpul Experților în Accesarea Fondurilor Structurale și de Coeziune Europene, împreună cu Primăria Municipiului Câmpina și ceilalți parteneri din județele Prahova și Ialomița: Primăria Municipiului Ploiești, Primăria Comunei Dridu, Primăria Comunei Colelia și Asociația Profesională a Formării în Administrația Publică Locală “CINAQ”.
“Pentru noi au fost doi ani de provocări, de învățare și de sprijin, mai ales în condițiile în care contextul economic prin care trecem este atât de instabil, încât te determină să fii alert zilnic pentru a reuși să-ți atingi scopul final, acela de a avea 42 de întreprinderi sociale funcționale, care să aibă sustenabilitate în piața economică.


Provocarea a fost să ajutăm să se înființeze și să înceapă să activeze, fiecare în domeniul ei, dar și să aducem câte cinci locuri de muncă. Deci 210 oameni și-au găsit un serviciu, iar jumătate fac parte din grupurile vulnerabile.
Am învățat alături de beneficiarii noștri să trăim provocările fiecărui cod CAEN în care ei activează, de la panificație la contrucții, tipografie, confecții textile, cafenea sau spălătorie auto. Și am încercat să ne adaptăm conduita profesională și sprijinul la ceea ce aveau ei nevoie, iar acolo unde simțeam că ei nu mai dau randament, să-i putem sprijini și să le dăm un imbold”, a declarat Valentin Dimon, inițiatorul proiectelor și președintele CORPULUI EXPERȚILOR ÎN ACCESAREA FONDURILOR STRUCTURALE ȘI DE COEZIUNE EUROPENE.

Titlurile proiectelor

  • „ANTREPRENORIATUL SOCIAL, SOLUȚIA PENTRU O ECONOMIE DURABILĂ” (POCU/449/4/16/128609)
  • „PRIMUL PAS ÎN ANTREPRENORIATUL SOCIAL – PRIMUL PAS SPRE SUCCES!” (POCU/449/4/16/127266)
    Proiecte cofinanțate din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020. Intervalul de implementare: 18 octombrie 2019 – 20 aprilie 2023.

Dar ce este, de fapt, o întreprindere socială?

Componenta socială presupune că 90% din profitul fiecărei firme este redirecționat pentru activitățile sociale din regiunea eligibilă a proiectului, respectiv Sud-Est și Sud Muntenia.
De asemenea, cele 42 de întreprinderi sociale au contribuit la combaterea sărăciei prin integrarea pe piața muncii a persoanelor din grupurile vulnerabile și dezvoltarea serviciilor locale. Astfel, au fost create peste 210 locuri de muncă.

„Porți deschise în economia socială”, evenimentul dedicat afacerilor sociale

La final de proiecte, cele 42 de afaceri sociale au avut ocazia să-și prezinte produsele, serviciile și cauzele sociale în care cred și pe care le susțin. Aproximativ 1.000 de persoane au participat pe 15 martie 2023 la conferința dedicată acestor întreprinderi sociale, la Palatul Parlamentului în București. Printre acestea s-au numărat reprezentanții economici ai ambasadelor țărilor membre ale Uniunii Europene, reprezentanții Camerelor de Comerț, ai Parlamentului, ai Guvernului, ai Ministerului Investițiilor si Fondurilor Europene, ai Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă, reprezentanți din domeniul economiei sociale, reprezentanți ai mass-media, profesori, elevi și studenți de la universități și licee.
Intitulat sugestiv „Porți deschise în economia socială”, evenimentul a avut intrarea liberă, oferind astfel acces tuturor celor care vor să afle mai multe detalii despre cum se obțin fonduri europene și cum se înființează o afacere socială. De altfel, scopul a fost creșterea gradului de informare și interes față de economia socială la nivelul regiunilor Sud-Est și Sud Muntenia.


Evenimentul a fost unul complex, ce s-a derulat pe parcursul întregii zile și a inclus atât o conferință dedicată antreprenoriatului social, cât o prezentare a celor 42 de afaceri care au primit finanțare europeană. Astfel, cei prezenți au putut vizita standurile individuale ale firmelor și au putut discuta cu antreprenorii care au accesat fondurile europene, dar și cu organizatorii și inițiatorii proiectelor, cei de la Corpul Experților în Accesarea Fondurilor Structurale și de Coeziune Europene.
În deschiderea conferinței pe teme sociale au luat cuvântul și doi parlamentari români, Raluca Dumitrescu (deputat PSD de Ialomița) și Florin Alexe (deputat PNL de Maramureș), ambii susținători ai conceptului de economie socială. De asemenea, printre oficialitățile prezente s-au aflat doi reprezentanți locali ai municipiului nostru: primarul Alin Moldoveanu și administratorul Adrian Dobre. Aceștia au făcut turul standurilor și au stat de vorbă în mod special cu antreprenorii câmpineni.
Rezultatele așteptate în urma evenimentului de la Palatul Parlamentului înseamnă o creștere a vizibilității economiei sociale în rândul participanților cu 50% și un impact în cifra de afaceri pentru minim 50% din beneficiarii proiectului.

Patru întreprinderi sociale la CÂMPINA:

Sprint Focus Services SRL – Atelier de mobilier, cu servicii de montaj, reparații, recondiționări tapițerie, transport și consiliere

Ce cauze sociale susțin: Primesc în atelier, pentru ucenicie, tineri de peste 18 ani de la casele de copii sau persoane cu dizabilități care vor să învețe meseria de tapițer. În plus, asigură pro bono reparații de mobilier în spitalele, grădinițele și școlile câmpinene unde sunt solicitați și sponsorizează cu rechizite și materiale necesare pentru educație o serie de elevi defavorizați, indicați de educatori și profesori.
Administrator: Constantin Aldea
Unde îi găsești: Str. Nicolae Grigorescu, nr. 32 (drumul spre Poiana Câmpina, vizavi de Fabrica de Ciorapi)
Facebook: Sprint montaj-reparatii mobilier
Telefon: 0729-019.866
mail: sprintfocus@gmail.com

Tashimi Social – Restaurant The Social PUBURGERS

Ce cauze sociale susțin: Redirecționează minimum 70% din profit către copii cu probleme de ordin financiar, dar și persoane de etnie romă, sub formă de alimente, hrană caldă sau rechizite, în funcție de nevoile fiecăruia. Sunt deschiși să ajute și alte categorii care au nevoie și intenționează să organizeze inclusiv evenimente cu persoane din grupurile vulnerabile, cum ar fi o cină pe întuneric, în parteneriat cu Asociația Bastonul Alb din Brașov.
Administrator: Ioana Roxana Puiu
Unde îi găsești: Str. Mihail Kogălniceanu, nr. 12 (zona Bolta Rece)
Facebook: The Social PUBurgers
Telefon: 0729-613.343
E-mail: contact@thesocial.ro
Site: www.thesocial.ro

Prăjitoria cu povești – Cafenea de specialitate și prăjitorie de cafea

Ce cauze sociale susțin: Sponsorizează calificarea tinerilor din casele de copii în meseria de barista – preparator de cafea, inclusă în codul CAEN abia în toamna anului 2021. Asigură costul cursului la standarde internaționale, organizat la București, apoi îi angajează în prăjitorie unde au ocazia să pună în practică lucrurile învățate.
Administrator: Denisa Voicu
Unde îi găsești: Bulevardul Carol I, nr. 45 (în Parc la Soldat)
Facebook: Prajitoria cu povesti
Telefon: 0737-775.244
E-mail: office@prajitoriacupovesti.ro
Site: www.prajitoriacupovesti.ro

„Sunt din București, dar având o casă și la Breaza, am descoperit Câmpina acum 10-12 ani și de la început mi s-a părut un orășel pitoresc. Mi-a plăcut foarte mult Castelul Iuliei Hasdeu și, în 2020, când părea că toate drumurile sunt închise, m-am înscris în acest proiect.
De altfel, mai făcusem asta, dar nu știam că se cheamă antreprenoriat social. Mi s-a părut că mi se potrivește perfect. Am mai avut un proiect asemănător în București – o ceainărie de origine, cu cărți și evenimente, dar am decis să deschid la Câmpina un concept unic, o prăjitorie de cafea de specialitate care să aibă și componenta culturală, să aduc o comunitate împreună în cartier, să fie oamenii mai deschiși, să-și descopere pasiunile. Decisivă a fost experiența unui festival al cafelei de specialitate în București, când am făcut niște degustări, am decoperit cafea din Rwanda, Guatemala, Tanzania, niște arome minunate” – (Denisa Voicu, administrator Prăjitoria cu povești)

Geral Quality Solution – Servicii de izolație cu spumă poliuretanică, ignifugări și tratamente de combatere a dăunătorilor

Ce cauze sociale susțin: Se axează să angajeze persoane din grupurile vulnerabile, în prezent având deja doi astfel de angajați. Oferă spații de practică pentru tinerii studenți care provin din centrele de plasament și susțin digitalizarea în învățământul din zonele rurale. În primul an au redirecționat 90% din profit către școala din Bănești.
Administrator: Raluca Maria Stanciu
Unde îi găsești: Calea Doftanei, nr. 167 (cartier Voila)
Facebook: Izolatie Spuma Poliuretanica
Telefon: 0785-969.950
E-mail: office@geral.ro
Site: www.izolatiespumapoliuretanica.ro

Alin Moldoveanu, primar Municipiul Câmpina

Ce impresie v-au făcut cei patru antreprenori sociali câmpineni?
În primul rând, vreau să-i felicit pentru ceea ce fac. Vreau să felicit și organizatorii pentru că tot ceea ce se întâmplă aici și ceea ce fac cei patru investitori câmpineni nu s-ar fi putut realiza fără sprijinul lor. Mă așteptam la profesionalism și vreau să-i asigur de tot sprijinul meu.
Ce înseamnă acest sprijin?
În primul rând, pentru toți oamenii de afaceri din Câmpina, dar și pentru toți cetățenii, ușa primarului este deschisă 24 de ore din 24. În același timp, pot fi și sunt liantul între investitori și orice instituție de stat. Totodată, sufletul meu este deschis către ei.
Ce părere aveți despre acest concept de întreprindere socială, un concept relativ nou?
În România e nou, pentru că în UE funcționează de ceva timp și funcționează cu succes. Mă bucur că se fac pași importanți și pe întreprinderile sociale. Contează foarte mult pentru societatea câmpineană și pentru România.
Ce mesaj aveți pentru câmpineni?
Să aibă încredere în primăria municipiului Câmpina și în acești patru investitori.

Valentin Dimon, inițiatorul proiectelor și președintele CORPULUI EXPERȚILOR ÎN ACCESAREA FONDURILOR STRUCTURALE ȘI DE COEZIUNE EUROPENE:

„Fiecare afacere socială este pentru noi o poveste. Am avut 42 de beneficiari totali diferiți, unii dintre ei fiind pentru prima oară în postura de antreprenori. Astfel, au aflat ce înseamnă să gestioneze și să fie implicați în execuție, dar și în management.
Pe de altă parte, am avut beneficiari care aveau ceva experiență în antreprenoriat, dar care nu au avut deloc experiență în accesarea fondurilor europene și au fost dărâmați de birocrația pe care o implică.
A trebuit să contruim lângă fiecare dintre ei un plan dincolo de planul lor de afaceri în așa fel încât să ne asigurăm că ei vor avea succes și vor fi mulțumiți la final.”

CORPUL EXPERȚILOR ÎN ACCESAREA FONDURILOR STRUCTURALE ȘI DE COEZIUNE EUROPENE este o persoană juridică română de drept privat, apolitică, nonprofit, cu caracter profesional, constituită în baza Ordonanței Guvernului României nr.26/2000 și a Legii nr. 246/2005 pentru aprobarea Ordonanței Guvernului nr. 26/2000 cu privire la asociaţii şi fundaţii.
Fundația, înființată în 2010, are drept scop reprezentarea și apărarea intereselor profesiei de expert accesare fonduri structurale și de coeziune europene și manager de proiect și acționează pentru dezvoltarea acestor profesii și a prestigiului lor în societate.
Mai multe detalii despre organizația care are sediul în București puteți afla de pe pagina oficială: cursuri-accesare-fonduri.eu.

Text: R.A.I.
Credit foto: Ștefan Balaș

Un comentariu

  1. Iată d-le Craciun un exemplu de „disfunctie cognitivă”,in care traim!
    Eu unul nu am stiut despre acest program UE,menit sa combată saracia in Romania,dar despre „obligarea”populatiei sa manace greieri stie toata lumea.Este oripilată,desi nu ne obligă sa-i mancam.Doar a spus,Comisia Europeană,ca sunt comestibili si pot intra,fara probleme,in alimentatia publică.
    Daca Moscova,inainte de razboi,să presupunem,ar fi initiat asemenea programe si ar fi ajuns si in Romania sigur ar fi stiut multa lume,cea mai multă chiar si din biserici,asa cum se vorbea despre Putin(am fost de fată,in biserica in Ploiesti)ca este mare ctitor la Muntele Atos.Dar ce sa mai vorbim,preasfintitul Teodosie toată ziua îl lauda,ca-i mare ctitor,pe la unele posturi de televiziune din Bucuresti,chiar si după invazie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare