BREAKING NEWSEvenimentInterviuri

SWAGAT – primul restaurant cu specific indian din istoria Prahovei se va deschide în curând la Câmpina

Mihaela Lukacs este un antreprenor câmpinean care a avut curajul, în această perioadă pandemică foarte complicată, să investească pasiune și mulți bani într-o afacere cu meniuri tradiționale indiene pregătite de un bucătar adus din țara mirodeniilor.
SWAGAT – căci acesta este numele primului restaurant cu specific indian din istoria Prahovei care se va deschide în curând la Câmpina – reprezintă o formulă călduroasă de salut prin care oaspeții sunt invitați să-ți treacă pragul.
Care sunt ingredientele de bază în bucătăria indiană și cine se va ocupa, alături de bucătarul indian, de meniurile noului restaurant, am aflat de la doamna Mihaela Lukacs, care este în același timp și proprietar al clincii medicale Helpsana.

– Ne aflăm într-o locație specială, cu vitralii și pictură murală cu motive florale, cu iz oriental și îmbietor de mirodenii, un loc în care se vede investită pasiunea și cheltuiala pe măsură. Despre ce este vorba?
– A fost într-adevăr o cheltuială, dar nu chiar atât de mare cât s-ar putea crede. Este vorba despre un restaurant indian care a luat naștere din foarte multă pasiune, pe care sperăm să o simtă și concetățenii noștri câmpineni atunci când vor păși aici. Am lucrat ce se poate vedea aici cu trei artiști tineri, două fete studente și un băiat care este elev la Liceul Tonitza din București, copii extraordinar de talentați. Ceea ce vedeți deja pictat pe pereți este opera lor. În sufletul meu, o mică parte este ocupată de India. Sunt pasionată de cultura acestei țări și pentru că știu că niciodată nu voi putea locui acolo, am încercat să aduc India la noi acasă.
– De ce un restaurant cu specific indian și nu o pizzerie ori o shaormerie cu rețete deja testate în România și profit garantat?
– Nu am privit-o exclusiv ca pe o afacere și nu ne-am gândit în primul la rând la profit. După ce am fost de foarte multe ori în India și am reușit să cunosc bucătăria indiană, mi-am dorit să învăț să gătesc, să trăiesc, să mă bucur de tot ceea ce înseamnă mâncarea sănătoasă, tratamentele ayurvedice, de tot ceea ce înseamnă această țară. Așa s-a născut ideea de a deschide acest restaurant, plecând de la pasiunea mea pentru India.


– Bucătăria indiană este foarte diferită de cea românească și nu este exclus ca astfel de meniuri exotice să fie privite cu reticență de consumatorii obișnuiți mai degrabă cu ceafa de porc de grătar, cu micii și cartofii prăjiți. Cum veți convinge clienții să încerce produsele dvs.?
– Un plus în bucătăria indiană este faptul că absolut toate legumele se folosesc proaspete, nu conservate, nu congelate. În general, legumele sunt semifierte, ceea ce face ca ele să își păstreze proprietățile. Acesta este un aspect de care vom încerca, cât se va putea, să ținem cont. Clienții trebuie să știe, în primul rând, că bucătăria indiană nu înseamnă neapărat iute, ci înseamnă savoare, înseamnă dulceață. Sunt convinsă că în momentul în care viitorii noștri clienți vor veni în restaurant și vor simți această savoare, vor ști să o aprecieze și vor reveni pentru a descoperi alte și alte gusturi. Preparatele se bazează foarte mult pe condimente, nelipsit fiind turmericul, care are foarte multe beneficii pentru sănătate, precum și coriandrul. Într-una din vizitele mele în India, am făcut un curs în care am învățat să folosesc aceste condimente, în ce proporții se utilizează, cum se combină armonios între ele. Toate aceste condimente, care ajută la întărirea sistemului imunitar, folosite în mâncare cantități mici în fiecare zi, transformă bucătăria indiană într-una extrem de sănătoasă.
Bucătăria indiană înseamnă, în proporție de peste 70%, mâncare vegetariană. Asta nu înseamnă că indienii nu consumă preparate din pește, din carne. Conceptul de vegetarian în India înseamnă să consumi orice, cu excepția cărnii sau a oului din care ia naștere animalul. În schimb laptele, brânza, untul sunt considerate produse vegetariene.
Am stat de vorbă cu mai mulți prieteni care au testat bucătăria indiană, atât în țară, cât și peste hotare, care o apreciază și așteaptă cu nerăbdare deschiderea acestui restaurant.
– Ne puteți da un exemplu de meniu clasic indian?
– Nu există casă de indieni în care să nu se consume Dahl sau Dahl Magni, adică mâncare de linte sau linte cu năut sau cu fasole roșie. Mâncarea mea preferată este însă cea de mango, care are un sos dulce-acrișor delicios.
– Cine se va ocupa de meniuri în restaurantul dvs.?
– Vom avea un bucătar indian cu experiență, care a lucrat foarte mulți ani într-un restaurant în India. Tot ce a ieșit din mâna lui a fost deosebit! Alături de el voi fi și eu, bineînțeles. Nu vreau să par lipsită de modestie, dar clienții noștri se vor convinge că ceea ce am învățat, la rândul meu, să prepar este nemaipomenit de bun. Cu toate acestea, am vrut să fie totul cât se poate de autentic. Cine ar putea să facă mai bine o mâncare indiană decât un indian?
– Urmează să inaugurați primul restaurant cu specific indian din istoria Câmpinei. Când să ne așteptăm la acest eveniment și cum se va numi acesta?
– Ne-am dori ca până la sfârșitul lunii mai să începem activitatea, dacă nu vor apărea lucruri neprevăzute. Restaurantul se va numi Swagat, cuvânt vechi sanscrit care reprezintă o formă de a-ți întâmpina oaspeții, cărora le mulțumești din inimă că au pășit în casa ta.

Umăriți mai jos înregistrarea video integrală a interviului.

 

3 Comentarii  

  1. Buna ziua ,

    In cele din urma s-a deschis acest restaurant ? Si unde este mai exact localizat ?

    Multumesc.

  2. Atat pot spune-neserioziate.Sunt cadru medical,am sunat dimineata la prima ora nimic.Sun dupa o ora,ma prezint spun ca doresc rezervare,raspunde un barbat:do you speak english? Nu asa se procedeaza,cu parere de rau nu am sa ii vizitez

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare