BREAKING NEWSInterviuri

PAGINI DIN ISTORIA PREFECTURII PRAHOVA

Istoria Prefecturii Prahova între anii 1860-1950, scoasă la lumină din arhive după zeci de ani de uitare, a fost proiectul de cercetare al istoricului câmpinean Codruț Constantinescu, finalizat în aceste zile cu apariția unui album de excepție atât din punct de vedere al condiției grafice, cât și al conținutului.

„ISTORIA PREFECTURII PRAHOVA, prima lucrare amplă despre acest subiect, nu se referă strict la funcționarea Prefecturii, ci se dorește un proiect puțin mai ambițios în ideea de a oferi cititorului un tablou mai amplu al județului Prahova, în perioada primei funcționări a acestei instituții fundamentale pentru județul Prahova în perioada secolelor XIX și XX. (…) Această carte este și o invitație de a (re)redescoperi o altă lume, căci însoțește dezvoltarea României din 1860 până după cel de-al doilea război mondial, când ocupația militară a armatei roșii și impunerea regimului comunist au avut reperecusiuni directe și dramatice asupra României. Nu ne-am rezumat la prezentarea unor informații istorice, ci am încercat să umanizăm materia. În final se poate ridica întrebarea – cât erau de diferiți și cât erau de asemănători în moravuri, mode, limbaj, tendințe față de prahovenii de acum? Dintr-o anumită perspectivă (poate prea ambițioase) este vorba despre două Prahove care se privesc față în față” – se arată în textul introductiv al albumului.

Când și cum a început acest proiect de cercetare în cadrul Prefecturii Prahova, cine l-a sprijinit necondiționat, care au fost criteriile de selecție pentru materialele publicate, având în vedere volumul enorm de informație avut la dispoziție, dar și multe alte amănunte interesante legate de realizarea acestui album aflați de la istoricul Codruț Constantinescu, autorul lucrării și de la subprefectul județului Prahova, Emil Drăgănescu, colaboratorul său apropiat în acest demers, invitați la emisiunea Fața și Reversul moderată de Florin Frățilă la Dada TV.

2 Comentarii  

  1. Si din istoria recenta, sa nu uitam de ilustrul actual administrator public Dobre, fost primar la Ploiesti, cu rezultate exceptionale si fost prefect, om care nu si-a castigat niciodata functiile prin prisma cunostintelor si prietenelor, ci strict in urma studiilor si lucrarilor stiintifice din domeniul dreptului 🙂

  2. Poate gasiti dovezile jefuirii acestui judet,cu acte „in regulă”.
    Cum trebuia sa arate acesta ,dacă regimul era ca în USA?Si ce influente ar fi avut capitalul dezvoltat aici asupra Romaniei!?Ardelenii ar fi luat lectii de la noi si nu ne-ar mai fi facut „regateni îm…..” .Una peste alta,Prahova ar fi fost cea mai dezvoltată si frumoasă(cu banii obtinuti din vanzarea bogatiilor subsolului,Valaea Prahovei,cu Castelul Peles in mijloc, ar fi fost perla continentului)zona din estul Europei.Era ceva de vis,dar oamenii acestor locuri n-au îndraznit(din cauza apasarilor de tot felul si a ideologiilor „spurcate”)să viseze cu ochii deschisi.
    De-a lungul timpului și-a capatat porecla,ca o coincidenta cu initialele lui(PH),de „patria hotilor”,dar aceasta este ca un revers,ca o reactie a oamenilor la faptul ca ei au fost deposedati de bogatiile uriase ale subsolului lor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare