Născut într-o familie de oameni simpli, la data de 15 septembrie 1935, la Moreni (Dâmbovița), în perioada interbelică, de profunde transformări a României, Serghie Bucur n-a avut o copilărie și nici o tinerețe ușoară, fiind nevoit, încă de la vârsta de 8 ani, să urmeze cursurile unei școli de ucenici, pentru ca mai târziu să se înscrie la o școală profesională de pe lângă o schelă de petrol a Rafinăriei Teleajen.
În perioada 1960-1964 a urmat cursurile liceale la seral, lucrând în paralel la Uzina de anvelope Victoria Florești, ca desenator tehnic și proiectant al Cabinetului Tehnic de Inventică, departament al uzinei pe care avea să-l conducă ulterior până la împlinirea vârstei de pensionare.
În anul 1966 debutează în presa prahoveană în calitate de redactor la Flamura Prahovei (ziarul Prahova de azi), iar în perioada 1973-1977 urmează cusurile Școlii de Arte, secțiunea pictură și grafică.
La scurt timp după Revoluția din 1989, fondează alături de Radu Mircescu, gazeta locală Public, cu sediul la Băicoi, pentru ca în 1992 să pună alături de Florin Frățilă și Christian Crăciun bazele săptămânalului Jurnalul de Prahova, publicație de răspândire județeană cu sediul la Câmpina pe care o va conduce în funcția de director excutiv și respectiv de redactor șef în perioada 1992-1998.
8 martie 1999 va însemna un nou început pentru Serghie Bucur, odată cu apariția cotidianului Oglinda Câmpinei, publicație ce avea să se transforme ulterior în săptămânalul Oglinda de Azi, al cărui redactor șef a fost până în 2004.
Dedicat în tot acest timp culturii, dar mai ales literaturii, autor al mai multor volume de poezie și proză, Serghie Bucur a fost și fondatorul unor cercuri și cenacluri literare cum ar fi Cenaclul literar-artistic Cezar Petrescu (pe care l-a condus între anii 1968-1992) sau Cafeneaua literar-artistică Vlad Mușatescu din Câmpina (1999-2004).
În ultimii ani, restras din vâltoarea muncii de zi cu zi în presa de informație generală, Serghie Bucur s-a dedicat interviurilor și reportajelor culturale, colaborând la Informația Prahovei, Oglinda de Azi, Sinteze Literare, Revista Nouă, Săgetătorul, Bacoviana, Atitudini vechi și noi, Ateneu.
Astăzi, la vârsta de 86 de ani, după o viață dedicată presei și culturii prahovene, Serghie Bucur continuă să facă muncă de teren și să fie o prezență activă la manifestările culturale din Ploiești, Câmpina, Sinaia, Târgoviște.
Dada TV, prin intermediul emisiunii ”Fața și Reversul”, realizată de Florin Frățilă, vă oferă un interviu în exclusivitate cu ziaristul Serghie Bucur și cu prietenul său de o viață, eseistul și criticul literar Christian Crăciun.
Complimenti!👏