Săptămâna trecută, mai exact miercuri, 28 februarie, la Spitalul de Psihiatrie Voila din Câmpina a fost lansat proiectul C.R.E.A.A.T.I.V. – primul centru rezidențial din România dedicat tratării și educării copiilor și adolescenților cu dependențe. Împreună cu Spitalul de Psihiatrie Voila, Asociația Zi de Bine, inițiator al proiectului, a amenajat aici patru saloane cu 24 de locuri, plus spații de recreere și terapie individuală și de grup, cu copiii și părinții, ergoterapie, art terapie, mișcare.
Într-un interviu acordat în cadrul emisiunii FAȚA ȘI REVERSUL, realizată de Florin Frățilă la Dada TV, Irina Minescu, managerul Spitalului de Psihiatrie Voila, a explicat necesitatea înființării acestui centru, unde tinerii afectați de dependența de substanțe vor putea beneficia de tratament gratuit.
Gabriela Gocan, reprezentanta Asociației Zi de Bine, originară din Câmpina, a explicat, între altele, într-o intervenție telefonică, motivația din spatele implicării în acest proiect unic în România: „Amploarea pe care acest fenomen a luat-o este atât de gravă încât Asociația Română de Psihiatrie și Psihoterapie a cerut declararea consumului de etnobotanice drept urgență națională de sănătate publică” – a subliniat aceasta.
Dr. Irina Minescu – declarații pe scurt:
- Din păcate, nu regăsim în statisticile noastre toți copiii cu abuz de substanțe, pentru că, în ultimii ani, ei se internează în spitalul nostru cu tulburări de conduită sau cu tulburări din sfera emoțională, cu depresii sau chiar episoade psihotice și în timpul anamnezei, a interviului cu părinții și cu copilul, descoperim că în spate este un consum abuziv de substanțe, el nefiind înregistrat ca atare.
- Din 9500 de externați la nivelul anului 2023, aproximativ 697 au fost copii, iar peste 75% dintre aceștia au fost diagnosticați cu tulburări de conduită, inclusiv cu probleme legate de consumul de substanțe.
- Campaniile naționale antidrog nu sunt gândite profesionist, nu poți oferi consiliere într-o instituție publică care se ocupă cu prinderea celor care vând sau cumpără consumă droguri.
- CREAATIV este un spațiu frumos de internare, pe care am vrut să-l facem să semene cu acasă, să nu aibă iz de spital și nici de azil. Dincolo de spațiu de internare este un program terapeutic cu abordarea aceasta a tehnicii interviului motivațional.
- Faptul că a apărut un loc unde copiii pot fi scoși din mediu, internați și abordați într-o anumită manieră cred că va determina și în rândul părinților o mai mare încredere în sistemul de sănătate și în soluția oferită de noi. Există într-adevăr reticențe, familiile sunt rușinate când află că fiii sau fiicele lor consumă substanțe și se panichează. Ne-am propus să facem întâlniri săptămânale și cu părinții, pentru că este foarte importantă relația dintre aceștia și copii, este important ca părinții să nu se simtă numai ei vinovați pentru ce s-a întâmplat cu copilul lor, să înțeleagă că există o limită în care părinții pot avea control asupra copiilor.