BREAKING NEWSEveniment

Câmpineanul Cosmin Dumitrache a obținut Premiul Publicului pentru „Cel mai popular film românesc“ la TIFF 2021

Festivalul Internațional de Film Transilvania TIFF, primul și cel mai mare festival dedicat filmului de lungmetraj din România, și-a desemnat câștigătorii în cadrul Galei Laureaților care a avut loc sâmbătă, 31 iulie, la Cluj. O frumoasă surpriză pentru orașul nostru este faptul că printre câștigătorii ediției din acest an s-a numărat și un câmpinean. Este vorba despre Cosmin Dumitrache (videograf, editor, regizor), a cărui pasiune pentru film, născută în anii adolescenței, a devenit profesie și stil de viață. Fost elev al Colegiului Național „Nicolae Grigorescu”, licențiat al Facultății de Marketing din cadrul Universității Româno-Americană, Cosmin deține și un master în jurnalism.
Cosmin Dumitrache nu s-a rezumat la un singur domeniu în profesia sa, experimentând mai multe genuri de film de la documentar, la scurt-metraj, videoclipuri muzicale, evenimente sportive și chiar reportaje. Împreună cu fotograful Dan Dinu a realizat documentarul ”România sălbatică” cu care au câștigat Premiul Publicului pentru „Cel mai popular film românesc“ la TIFF 2021.

Dan Dinu și Cosmin Dumitrache (dreapta) sunt autorii celor două ore de film „România sălbatică”

”România sălbatică”, un proiect început în 2010 de fotograful Dan Dinu în colaborare cu WWF (World Wide Fund for Nature), realizat cu sprijinul RNP Romsilva și implementat împreună cu Administrațiile Parcurilor Naturale și Naționale, a devenit cel mai mare proiect de fotografie și film documentar dedicat naturii din țara noastră. Cosmin Dumitrache s-a alăturat proiectului în 2014 și alături de Dan Dinu a fondat NTD Film (Nature & Travel Documentaries). Acest demers a dus la crearea serialului documentar ”România Sălbatică”, dar și a altor filme documentare, majoritatea dintre ele pentru organizații de protecția mediului. Dintre acestea amintim: Propark – Fundația pentru arii protejate, Fundația Conservation Carpathia și SOR (Societatea Ornitologică Română).

„În Ianuarie 2014, când înregistram cu mâinile înghețate primele cadre pe malul Oltului, nici nu visam ca acest proiect de film documentar să fie prezentat în premieră națională la cel mai prestigios festival de film din România. Am plecat la drum cu multă pasiune, dar fără un plan bine pus la punct. Cu muncă și perseverență, am reușit anul acesta să finalizăm cel mai amplu proiect de fotografie și film documentar despre patrimoniul natural din România” – ne-a declarat Cosmin.
“În prima etapă a proiectului, desfășurată între 2010-2013, au fost fotografiate toate cele 28 de rezervații mari din România – parcuri naționale, parcuri naturale, geo-parcuri și rezervații ale Biosferei – existente la acea vreme, iar imaginile surprinse au fost sau vor fi donate administrațiilor acestor rezervații și ONG-urilor de mediu, pentru o mai bună promovare și gestionare a zonelor naturale de la noi din țară” – se arată în pagina de prezentare a proiectului.
Naratorul documentarului ”România Sălbatică” este actorul Adrian Titieni, iar coloana sonoră este compusă special pentru orchestră și este creată de Alexei Țurcan. Înregistrarea a fost realizată alături de Bucharest Film Orchestra, prima și singura orchestră de studio-session din țară, dirijată de Tiberiu Soare, cu ajutorul partiturilor scrise de Corina Cioplea. Piesa principală a filmului România Sălbatică este interpretată de Mădălina Pavel. Creația și post-producția sunetului, cât și mixajul final, au fost realizate de Ioan Filip și Matei Vasilache.
La premiera națională filmului, care a avut loc la Cluj, în data de 30 iulie, biletele erau epuizate cu câteva zile înainte, semn că documentarul este de neratat. „TIFF 2021 a fost o experiență unică! Filmul România Sălbatică a fost sold out la premiera open air din Piața Unirii, cu peste 2.000 de spectatori și singurul cu 4 proiecții în cadrul festivalului. Cu atât mai mult, am fost extrem de entuziasmați și onorați să câștigăm premiul publicului pentru cel mai popular film românesc. Acesta semnifică recunoștință și mulțumire față de eforturile noastre de până acum, dar și un semn de respect pentru natura României” – mai povestește Cosmin.
Din septembrie, filmul va fi lansat în cinematografele din toată țara, în peste 50 de orașe. Până atunci, filmul își începe călătoria prin țară, în luna august, cu o serie de proiecții-eveniment open-air. „Îmi doresc, desigur, să organizăm o proiecție și în Câmpina, orașul meu natal, și urmează să stabilim toate detaliile cât mai curând” – ne-a mai declarat tânărul câmpinean.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare