Editorial

Editorial. „PERIOADA CEA MAI FRUMOASĂ A VIEȚII SALE”

Este fraza din acea stupefiantă „motivare” a instanței care a decis eliberarea înainte de termen a unui condamnat pentru ucidere din culpă. Deloc întîmplător, fiu de judecătoare. Din păcate, ultimii ani, ultimul an, sînt și parte deloc frumoasă din viața noastră. Mizerabilă, pentru a fi a lor frumoasă. În unul din ultimele texte publicate înainte de vacanță, comparam situația statului român cu o cîrpă putredă, care se rupe pîrîind peste tot.

Din nenorocire, o vară cumplită a ținut să confirme viziunea, parcă niciodată nu s-au acumulat mai multe nenorociri într-o unitate mică de timp și mai multe dovezi despre impotența guvernării generale și locale: accidente cu copii uciși de drogați abia eliberați de la poliție, cămine de bătrîni adevărate lagăre de exterminare, stații ilegale GPL care sar în aer, femei care nasc în fața spitalului, sentințe aiuritoare în justiție, pod „mîndria națională” dat în funcțiune fără șuruburile strînse, turiști care îi iau la bătaie pe salvamari că nu-i lasă să se înece, accidente, accidente, accidente. Parcă niciodată nu au fost atîtea într-un timp atît de comprimat. E limpede de ce senzația de psihoză națională este atît de accentuată. Toate, dar absolut toate nenorocirile astea (nu le-am enumerat cu amăruntul, ar fi acoperit tot spațiul avut la dispoziție) au trecut într-o indiferență totală a Puterii. Nu sloganurile găunoase și agitația de după ale lui Ciolacu, Rafila, Arafat, Diaconescu, Predoiu, Alina Gorghiu, Ciucă, Iohannis și toată clica lor au vreo importanță. O adunătură de impostori incompetenți, aroganți și lacomi se înghesuie „să ia măsuri”, „să ia atitudine”. Doar după ce oamenii mor cu zile cum se spune. Lucrurile astea nu trebuiau să se întîmple. Măsurile se cuvenea să fie luate înainte de catastrofe, ca să fie și anii noștri liniștiți sub oblăduirea unui stat responsabil. Șocant, nimeni nu a mai strigat Demisia!, ca după dezastrul de la Colectiv, drept care autoritățile se poartă ca și cum nimic nu s-ar fi întîmplat, ba mai pozează și în salvatori, nu-și asumă nicio răspundere. După Constanța și Crevedia nicio restructurare radicală a Ministerului de Interne. Și a Ministrului Sănătății pentru lipsa de paturi pentru marii arși. Au puit controalele ridicole după fiecare dintre dezastre: la azilele de vîrstnici, la stațiile GPL, pe șosele cu Drug Testele. Stupidă agitația autorităților, toate astea erau bune făcute preventiv. Ar fi salvat vieți și destine. Prea multe accidente care survin, toate, din neputința de funcționare a unui așa-zis stat. Ideile de după sînt și ele ivite din minți incompetente și fără perspectivă. Cum să faci controale anti-drog la toți copiii în școli? Adică îi traumatizezi dacă le corectezi extemporalul cu roșu sau le afișezi notele de la examen, dar nu-i traumatizezi dacă îi consideri ab initio infractori? Și de ce nu vorbește nimeni de capătul celălalt: de furnizorii de droguri? Nu acolo ar trebui să se ia măsuri? Nu am auzit nimic despre asta.

Într-un sistem democratic normal, guvernul, în integritatea sa, ar fi demisionat imediat. Pentru că nu este vorba despre un accident, o eroare, un  context nefericit de factori. Ci de un malpraxis generalizat la toate sub-sistemele sociale, poliție, sănătate, administrație, justiție, toate sub cupola politicului incompetent și corupt. Avem un stat care este principalul dușman al identității naționale și al locuitorilor de azi ai teritoriului. Bîntuie impresia că lumea a înnebunit și asta pentru că nimic nu este previzibil, nimeni nu respectă norme, legi, proceduri, reguli. Trăim într-o anomie generalizată. Oricînd se poate întîmpla orice. Nesiguranță generală, cu războiul cel mare la graniță. Cam ăsta este tabloul verii… Poate cea mai sinistră din ultimii ani.

Prof. dr. Christian CRĂCIUN

4 Comentarii  

 1. Ce treaba are Diaconescu aici??? El este doar analist prin studiourile tv. In rest pentru Romania se potriveste perfect proverbul care spune ca: “ pestele de la cap se impute”! Pe de alta parte romanii au exact ce au votat, plus o luna intreaga, si la Campina bineinteles, de festivaluri si susanele model “ Gheboasa” organizate mai ales de primarii localitatilor falimentare, primari care peste o luna vor sta cu mana intinsa la guvern, adica tot la romani. Ce este foarte interesant este faptul ca romanii , marea lor majoritate, sunt incantati de “ Romania lui Gheboasa” si doar cand sunt afectati personal de imbecilitatea statului roman isi aduc aminte de spiritul civic si mai produc “ valuri” si acelea doar in mediul on-line. Concluzia este simpla: ce doreste poporul asta primeste de la politicienii romani sau altfel spus : cum e turcu’ si pistolu’!

 2. Dar,cel mai „sinistru” este cazul de la Botosani.Sa ai o pacienta,în spital,cu fatul mort în ea,cu doi sau trei copii mici acasă,s-o auzi cum se vaită,acuzand ca nu are aer,si tu cadru medical(medic-asistent)sa nu faci nimic,cunoscand situatia ei,si sa o lasi sa moară,înseamnă că…… .E mai mult decat malpraxis,este neglijentă criminală,comisă oficial,în public.In sec.XXI,sa-ti moară o pacientă,în spital,doar pentru ca nu ai intervenit elementar sa scoti fatul mort din pantecele romancei care cerea ajutor,este dincolo de noaptea mintii,este ceva de care „nici un cuvant”,de rau,”nu este de ajuns pentru” a-l descrie.
  Problema este ca acest caz,nefiind sanctionat cum trebuie,poate deveni un precedent,care ne întoarce in timp cu cel putin o sută de ani.
  Mesajul a fost ca,dacă suferi de ceva,nu la spital trebuie sa te duci(PACIENTUL e pe cale de disparitie),ci la clinica privată a medicului care „lucrează” la spital,unde esti tratat ca un CLIENT.Platesti traiesti,altfel devii clientul altei institutii,unde,daca nici acolo nu platesti,divinitatea nu-ti deschide poarta raiului(așa se da de înteles-vezi epigrama raposatului Sașa-),chiar daca ai fost corect în viată.
  Juramantul lui Hipocrate,juramantul Presedintelui,prim ministrului,ministrului,parlamentarului,primarului,consilierului,magistratului,etc.,a devenit doar o conditie pentru ocuparea functiei.Absolut nimic mai mult.Si cand te gandesti ca,in afară de medici,ceilalti pun si mana pe BIBLIE…..!Dar,de ce sa-i patrundă,pe cei de la putere,cand în biserici se striga,pentru binecuvantarea lor,
  „MAI MARII oraselor si ai satelor”?!

  1. Pentru “ Campineaul”. Aveti dreptate mai ales in conditiile in care medicii au salarii de 3-7000 euro pe luna plus spagile . Criza Romaniei nu este financiara este o criza morala si este grava. Romania este, in acceptiunea mea, o tara fara viitor. Iar la Campina continua mistocareala cu spectacole timp de o luna!!!…totul pe banii contribuabililor.

 3. „diss”,dihania capitalismului salbatic postcomunist nu are sapte capete,ci mii de capete,care suge,cu nesat si putere,seva morală a acestui popor.Fara ea,dezumanizarea patrunde,ca produsul haznalei prin toate crapaturile,prin toti porii societatii.
  Si totusi Romania va avea viitor,dar numai daca evenimentele,în plan international,îi vor fi favorabile.In special cele din USA si din vecina si eroica Ucraina.Tarile balcanice au sansa istorică sa puna stavilă influntelor orientale si rasaritene de tot felul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare