Este titlul unei cărți a lui Petru Dumitriu, care nu are nicio legătură cu tema articolului de față. Doar titlul este foarte pertinent. Mă interesează anume fenomenul de instaurare a unei noi barbarii, deopotrivă ideologice și tehnologice. Turnesolul este scandalul supermarketului Auchan (în curînd firește și celelalte) de a renunța la casierii de la capătul benzii. Foarte multe aspecte ale societății noastre ies la iveală, și nu mă refer la societatea românească. În primul rînd, nu e o chestiune de progres tehnic (precum strigă zelatorii), ci una morală. Este vorba despre libertate și despre drepturi individuale. Dacă ți s-ar fi oferit opțiunea: casă „tradițională” vs autoplata, atunci da. Dar ești obligat să-ți însușești niște deprinderi de care nu ai altfel nevoie. Este un pas spre robotizarea/ subordonarea generală. În al doilea rînd, nimeni nu a prezentat un calcul firesc: cîți oameni vor deveni șomeri (în special femei, ele sînt majoritatea în domeniu, organizațiile de apărare a drepturilor femeii ar putea analiza asta) și care vor fi profiturile firmei. Realizate pe seama unei munci pe care sînt obligat să o execut eu, clientul. Era plătită pentru casier, nu mai e plătită pentru mine. Credeți că se vor ieftini cu un singur cent mărfurile de pe raft? Cîștigurile vor fi fabuloase, în numele progresului. Perfecta „libertate de a renunța la libertate” cum spunea de acum trei sferturi de veac marele scriitor I. D. Sârbu. Argumentul că se vor scurta cozile e stupid: dacă avînd la casă o persoană antrenată, căreia îi merg mâinile cu viteza unui jongler de circ, îi ia un timp x să taxeze un cărucior, unei persoane neantrenate, timorate, apostrofate de cei din spate să se grăbească, oricît de repede s-ar mișca (va fi exact ca în intersecții, la semafor), cu siguranță îi va lua de cel puțin zece ori mai mult.
Disprețul arogant cu care „tehnologicii” îi taxează pe înapoiații digital este el însăși un simptom: oamenii ăștia care nu și-ar permite să spună nimic negativ despre vreo etnie, orientare sexuală sau (non)morală, vreo religie (cu excepția creștinismului asupritor, desigur), își permit să-i trateze pe semenii lor cu o suficiență deloc vestitoare de bine. Ăștia ne-ar elimina fără scrupule. Mai ales pe noi, bătrînii, născuți înainte de era digitală și păstrînd în memorie o altă scară de valori. Se vede după cum se bucură că noile tehnologii vor face o selecție, eliminîndu-i pe inadaptați. Care nu sînt oameni! Adică fraza cheie a oricărui totalitarism. Pentru Hitler evreii nu erau oameni, pentru Lenin sau Stalin burghezii sau „culacii” nu erau oameni, pentru ăștia, inapții informatic nu sînt oameni. Apropo: nu vi se pare că infatuarea informatică seamănă perfect cu celebrul slogan leninist: „Nu știi, te învățăm. Nu poți, te ajutăm. Nu vrei, te obligăm”? Noi știm azi cum i-au obligat la colectivizare…
Apropo de timp: sînt sigur că pînă și apologeții incondiționali ai „progresului” au înjurat cînd a trebuit să stea o oră, două, trei la telefon cu robotul unui furnizor de servicii, pînă să poată vorbi cu un operator, Om. Vă asigur că nu sînt, din acest punct de vedere o tombateră, mă bucur enorm că-mi pot plăti online facturile, de exemplu. Dar nu mă pot împiedica nici să observ reducerea tot mai pregnantă a libertății. Un domʹ doctor spunea zilele trecute cu un tupeu incredibil că nimeni nu ne-a obligat să facem vaccinul anti-covid. Sigur, nimeni, doar că nu mai aveai niciun drept fără a prezenta certificatul fatal. Nici să călătorești, nici să-ți trimiți copilul la școală, nici să intri într-o instituție de stat sau magazin sau spital. Încolo, erai minunat de liber. Chestia asta aparent minoră a unor case de marcat e doar un mărunt pas în construirea societății post-umane, adică a societății fără oameni. A construirii unui om perfect dependent de computer. Singur în fața computerului. Prizonier perfect supus, pentru că însăși ideea de libertate îi este străină. Jubilînd de cîte ori i se mai pune cîte un jug, ca în cazul de față.
Omul este eliminat încet, încet și mulți se bucură ca de o victorie. La bănci deja nu mai poți vorbi cu nimeni, nu mai au ghișee, în Vest sunt benzinării unde nu există niciun om, trebuie să faci singur toată seria de operații. Ăsta este idealul. Deocamdată privim și ne amuzăm de conflictul de pe Facebook. Nu vor trece însă mulți ani pînă ne va îngheța zîmbetul. Dl. IA, pe românește Ion de la guvern, deja lucrează. Dar, pentru că în România totul sfîrșește în derizoriu și banc, nici nu a început bine să lucreze și Ion a fost prins cu plagiatul. Adică a folosit în clipul de promovare imagini dintr-un film al com. Ciugud, celebra comună informatizată integral, idealul progresiștilor. Curînd, cîțiva vom deveni ca bătrînul Diogene: vom căuta un om.
Prof. dr. Christian CRĂCIUN
Criteriile lui Diogene erau altele.De fapt,cele care lipsesc celor mai multi dintre noi.
Faza asta cu casele de marcat aminteste de furia francezilor asupra razboaielor de tesut de acum cca. 200 de ani.
În fata progresului tehnologic pot sta numai dictatorii,dar numai un timp,fiindcă,raspandindu-se,sunt si ei obligati sa-l importe sau să-l copieze.Si mai stă mentalitatea,care si ea,pana la urmă,se lasă învinsă de superioritatea si avantajele evidente pe care le ofera masinaria respectivă.Apropo,cand a aparut locomotiva cu abur tot asa s-a reactionat.Care a venit tot dinspre lumea civilizată(liberă) si care,dacă cuprindea tot Pamantul(numai lumea libera creaza tehnologie performantă continuu),astazi oamenii calatoreau aidoma „Luceafarului”lui Eminescu.