BREAKING NEWSȘtiri

Primăria Câmpina are un responsabil anti-mită și 20 de experți cu diplomă în prevenirea și combaterea corupției

Primăria Câmpina a anunțat recent finalizarea implementării proiectului „Consolidarea capacității analitice a Municipiului Câmpina prin creșterea transparenței, eticii și integrității referitoare la prevenirea corupției”, un proiect finanțat prin fonduri europene. Durata de implementare a proiectului în valoare de 413.982 lei  a fost de 14 luni, respectiv de la data de 12 octombrie 2021 până la data de 12 decembrie 2022.
O pagină de Facebook creată de aministrația locală câmpineană informează, sub titlul ”Transparentizarea administrației publice în Câmpina”, asupra faptului că în cadrul acestui proiect, în perioada septembrie – octombrie 2022, 20 de persoane din cadrul Primăriei Câmpina au fost selectate pentru a participa la un curs autorizat în vederea obținerii atestatului de „expert prevenire și combatere a corupției”.
“Temele care au fost abordate au avut la bază noțiuni generale de etică și integritate, evaluarea Primăriei din punct de vedere al eticii, integrității și anticorupție, mecanisme și instrumente de gestionare a incidentelor de integritate, gestionarea incidentelor de integritate, prevenirea și combaterea corupției, prezentarea Strategiei Naționale Anticorupție 2021-2025, managementul riscurilor de corupție conform HG 599/2018, avertizorul de integritate, conflictul de interese, elaborarea documentației anticorupție conform cerințelor Strategiei Naționale Anticorupție 2021-2025, implementarea standardului ISO 37001:2016 Sisteme de management anti-mită. La finalul cursurilor, participanții au primit certificate de absolvire din partea organizatorilor, în urma unui proces de testare, prin care s-a demonstrat dobândirea de cunoștințe și abilități noi, în conformitate cu metodologia furnizorului de formare, cu privire la impactul fenomenului corupției, atât în componenta de prevenție, cât și de sesizare” – se arată, între altele, în informarea publică.
În cadrul aceluiași proiect, mai aflăm că a fost numit un „responsabil anti-mită” care va superviza implementarea de dezvoltarea Sistemului de Management Anticorupție și va asigura consilierea și îndrumarea personalului din cadrul Primăriei. Potrivit surselor noastre, funcția este ocupată de Elena Moldoveanu, secretarul Primăriei.
Salutar, fără doar și poate, faptul că 20 de angajați ai primăriei s-au școlit pe bani europeni și au învățat, între altele, „noțiuni generale de etică și integritate”!
La capitolul transparență, administrația locală mai are însă mult de lucru! Sloganul „Susținem un oraș integru! Promovăm transparența actului administrativ!” este cât se poate de amăgitor, în condițiile în care însuși primarul Alin Moldoveanu a instaurat la Primăria Câmpina, în ultimii doi ani, un regim autocrat de unde răzbat cu greu informații de interes public, altele decât cele transmise de acesta prin propriile canale de propagandă.

Cel mai bun exemplu în acest sens este faptul că, de luni de zile, edilul șef se ridică și pleacă la fiecare ședință ordinară a Consiliului Local atunci când, la punctul Diverse de pe ordinea de zi, consilierii locali îi cer lămuriri în legătură cu deciziile pe care le ia în calitate de șef al executivului ori când doresc să-l informeze cu privire la sesizările primite din partea cetățenilor. Trimiteți întrebările în scris la Primărie și am să vă răspund!” – transmite primarul de fiecare dată, înainte de a părăsi ostentativ sala de ședințe.
Nu mai vorbim despre faptul că, în doi ani de mandat, executivul Primăriei nu a organizat nicio conferință de presă în care să răspundă întrebărilor ziariștilor pe teme de interes public, adoptând în schimb varianta mai convenabilă și mai facilă a declarațiilor de presă.
Nu este de neglijat, totodată, nici faptul că legislativul local a solicitat, în repetate rânduri, prezența șefilor de servicii din cadrul Primăriei și a administratorului public Adrian Dobre la ședințele de Consiliu Local, pentru consultări în ceea ce privește conținutul anumitor proiecte de hotărâre și în ceea ce privește activitatea de zi cu zi a administrației publice, solicitările consilierilor locali fiind ignorate cu desăvârșire. Asta numai transparență în actul administrativ nu se poate numi! Și exemplele pot continua.

4 Comentarii  

  1. Corect,inseamna ca se percepe mita la greu,deci transparentizarea inseamna, sa declare sumele cei ce sunt implicati ,sa stim si noi ,nimic altceva.Bani europeni aruncati la gunoi,iar orasul este zdrente.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare