Într-o informare făcută în urmă cu o jumătate de oră pe pagina de Facebook a instituției, Consiliul Județean Prahova atenționează cetățenii municipiului Câmpina cu privire la faptul că apa livrată populației ar putea să nu fie potabilă și recomandă ca această să fie folosită exclusiv în scopuri menajere până la rezolvarea problemei. „𝐴𝑚 𝑓𝑜𝑠𝑡 𝑖𝑛𝑓𝑜𝑟𝑚𝑎𝑡 𝑑𝑒 𝐻𝑖𝑑𝑟𝑜𝑃𝑟𝑎ℎ𝑜𝑣𝑎 𝑐𝑎̆, 𝑙𝑎 𝑜 𝑎𝑛𝑎𝑙𝑖𝑧𝑎̆ 𝑑𝑒 𝑟𝑢𝑡𝑖𝑛𝑎̆, 𝑢𝑛 𝑝𝑎𝑟𝑎𝑚𝑒𝑡𝑟𝑢 𝑎𝑙 𝑎𝑝𝑒𝑖 𝑙𝑖𝑣𝑟𝑎𝑡𝑒 𝑝𝑜𝑝𝑢𝑙𝑎𝑡̧𝑖𝑒𝑖 𝑎𝑣𝑒𝑎 𝑜 𝑐𝑜𝑛𝑐𝑒𝑛𝑡𝑟𝑎𝑡̧𝑖𝑒 𝑢𝑠̧𝑜𝑟 𝑑𝑒𝑝𝑎̆𝑠̧𝑖𝑡 (12,5 µ𝑔/𝐿 𝑓𝑎𝑡̧𝑎̆ 𝑑𝑒 10 µ𝑔/𝐿 𝑐𝑎̂𝑡 𝑒𝑟𝑎 𝑙𝑖𝑚𝑖𝑡𝑎) 𝑙𝑎 𝑖𝑒𝑠̧𝑖𝑟𝑒𝑎 𝑑𝑖𝑛 𝑠𝑡𝑎𝑡̧𝑖𝑎 𝑑𝑒 𝑡𝑟𝑎𝑡𝑎𝑟𝑒 𝑑𝑒 𝑙𝑎 𝑀𝑢𝑠𝑐𝑒𝑙 – 𝑉𝑜𝑖𝑛𝑎 𝑐𝑎𝑟𝑒 𝑙𝑖𝑣𝑟𝑒𝑎𝑧𝑎̆ 𝑎𝑝𝑎̆ 𝑖̂𝑛 𝑠𝑖𝑠𝑡𝑒𝑚𝑢𝑙 𝑐𝑒𝑛𝑡𝑟𝑎𝑙𝑖𝑧𝑎𝑡 𝑑𝑖𝑛 𝐶𝑎̂𝑚𝑝𝑖𝑛𝑎. 𝐴𝑐𝑒𝑙𝑒𝑎𝑠̧𝑖 𝑎𝑛𝑎𝑙𝑖𝑧𝑒 𝑓𝑎̆𝑐𝑢𝑡𝑒 𝑝𝑒 𝑟𝑒𝑡̦𝑒𝑎 𝑎𝑢 𝑟𝑒𝑙𝑒𝑣𝑎𝑡 𝑣𝑎𝑙𝑜𝑟𝑖 𝑓𝑜𝑎𝑟𝑡𝑒 𝑚𝑖𝑐𝑖. 𝑇𝑜𝑡𝑢𝑠̧𝑖, 𝑟𝑒𝑐𝑜𝑚𝑎𝑛𝑑𝑎𝑟𝑒𝑎 𝑓𝑒𝑟𝑚𝑎̆ 𝑒𝑠𝑡𝑒 𝑐𝑎, 𝑝𝑎̂𝑛𝑎̆ 𝑙𝑎 𝑟𝑒𝑝𝑎𝑟𝑎𝑟𝑒𝑎 𝑠𝑖𝑡𝑢𝑎𝑡̧𝑖𝑒𝑖, 𝑐𝑒𝑡𝑎̆𝑡̧𝑒𝑛𝑖𝑖 𝑠𝑎̆ 𝑁𝑈 𝑚𝑎𝑖 𝑐𝑜𝑛𝑠𝑢𝑚𝑒 𝑎𝑝𝑎̆ 𝑠̧𝑖 𝑠𝑎̆ 𝑜 𝑓𝑜𝑙𝑜𝑠𝑒𝑎𝑠𝑐𝑎̆ 𝑒𝑥𝑐𝑙𝑢𝑠𝑖𝑣 𝑖̂𝑛 𝑠𝑐𝑜𝑝𝑢𝑟𝑖 𝑚𝑒𝑛𝑎𝑗𝑒𝑟𝑒”- se arată în informarea semnată de Iulian Dumitrescu, președintele CJ Prahova.
Iulian Dumitrescu a solicitat, totodată, celor de la Hidro Prahova să pună la dispoziția cetățenilor gratuit apă potabilă, precum și un număr de telefon la care aceștia să poată obține informații.
La rândul său, Hidro Prahova informează cetățenii că „la o proba de rutină (din cadrul monitorizării de audit) prelucrată de lnstitutul Național de Sănătate Publică (INSP) efectuată la ieșirea din Stația de Tratare a Apei Muscel – Voila Câmpina, a fost identificată o depașire minimală a nivelului de tetracloretena și tricloretena de 12,5 µg/L față de valoarea admisă de 10 µg/L. Trebuie precizat faptul că au fost prelevate probe și din rețeaua de alimentare cu apă potabilă Câmpina (din punctele Spitalul Municipal și Piața Centrală), acestea nedepășind valoarea de 0,51 µg/L, mult sub pragul maxim admis de 10 µg/L. În aceste condiții, Hidro Prahova S.A. a dispus ca, în perioada 26 – 28 ianuarie 2024, să se efectueze igienizarea tuturor rezervoarelor și a stației de tratare Muscel – Voila, după care se va repeta analiza de apă de la ieșire stație pentru a se determina valorile parametrilor tetracloretena și tricloretena. Hidro Prahova S.A. le recomandă tuturor locuitorilor și agentilor economici din Câmpina ca, până la o nouă informare care să arate că nu există niciun parametru depășit, apa din sistemul public sa fie folosită exclusiv in scopuri menajere. Compania va pune la dispoziția locuitorilor din Câmpina surse alternative de apă prin amplasarea containerelor de tip IBC cu apă potabilă care sa fie folosită până la obținerea noilor rezultate”.
Într-un comunicat de presă al Primăriei Câmpina, primarul Alin Moldoveanu afirmă că ieri, 25 ianuarie, DSP-ul a informat administrația locală, precum și operatorul Hidro Prahova și cabinetele medicilor de familie cu privire la faptul că la data de 26 iunie 2023, o probă de apă a evidențiat neconformități. Până la data curentă, nu a fost recoltată o a doua probă care să confirme sau să infirme concentrația compușilor chimici tetracloretenă și tricloretenă în apa livrată locuitorilor din Câmpina. Primăria a solicitat DSP prelevarea de urgență a celei de-a doua probe, după cum reiese din comunicatul de mai jos.
Si noi, prostii votanti, platim cea mai scumpa apa+canalizare din Romania…