BREAKING NEWSȘtiri

„Evitați consumul de apă de la robinet pentru băut, gătit şi spălat!” – transmite DSP locuitorilor din Câmpina

DSP Prahova vine cu precizări referitoare la raportul de analiză asupra probei de apă prelevată în luna iunie 2023 de la stația de tratare a apei din Câmpina, în urma căreia a rezultat o depășire a nivelului de tetracloretena și tricloretena de 12,5 µg/L față de valoarea admisă de 10 µg la ieșirea din Stația de Tratare a Apei Muscel – Voila. Într-un comunicat de presă, reprezentanții județeni ai DSP precizează că instituţia a intrat în posesia raportului de încercare emis la 31 iulie 2023 de laboratorul din cadrul INSP București abia în data de 17 ianuarie 2024. Din comunicat rezultă că societății Hidro Prahova i-au trebuit aproape șase luni de zile să preia raportul și să-l înregistreze la DSP Prahova, care abia în data de 18 ianuarie 2024, în urma unei evaluări, a constatat neconformitatea apei livrată locuitorilor din Câmpina.
„Raportul de încercare nr.336/ 31.07.2023 emis de către Laboratorul Naţional de Referinţă pentru Supravegherea Apei din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică Bucureşti a fost preluat (conform adresei de informare transmisă de către SC Hidro Prahova SA nr.99/SCLM/18.01.2024 înregistrată la DSPJ Prahova cu nr.2502/18.01.2024) de către reprezentantul Hidro Prahova în data de 12.01.2024 şi înregistrat în data de 15.01.2024 la Hidro Prahova SA cu nr.SCLM/83/15.01.2024. DSPJ Prahova a intrat în posesia acestui raport în data de 17.01.2024, iar evaluarea acestuia s-a realizat în data de 18.01.2024, constatându-se neconformitatea la calitatea apei pentru parametrul tetracloretenă şi tricloretenă” – se arată în comunicatul de presă al DSP.

Potrivit sursei citate, în data de 22 ianuarie, DSP Prahova a convocat la sediul instituției o ședință de lucru la care au fost invitați să participe reprezentanții instituțiilor cu atribuții în managementul acestor situații, precum și un reprezentant al Primăriei Câmpina. Urmare acestei ședințe, au fost stabilite o serie de măsuri în vederea identificării și eliminării cauzelor care au condus la neconformitatea apei.

Avertizarea populației nu s-a considerat a fi o măsură necesară, se pare, nici de către reprezentanții DSP, nici de către Hidro Prahova și nici de către administrația locală câmpineană, dacă luăm în considerare comunicatul de presă publicat azi de Primăria Câmpina, care precizează că abia ieri, 25 ianuarie, DSP Prahova a informat administrația locală, operatorul Hidro Prahova și cabinetele medicilor de familie cu privire la această situație. În condițiile în care se știa de această problemă încă din data de 18 ianuarie la nivel județean.
Pe de altă parte, Hidro Prahova a transmis că au fost prelevate probe și din rețeaua de alimentare cu apă potabilă din punctele Spitalul Municipal și Piața Centrală, acestea nedepășind valoarea de 0,51 µg/L, mult sub pragul maxim admis de 10 µg/L. În perioada 26 – 28 ianuarie, operatorul de apă va efectua igienizarea tuturor rezervoarelor și a stației de tratare Muscel – Voila, după care luni, 29 ianuarie, se va repeta analiza de apă din punctul neconform pentru a se determina valorile parametrilor tetracloretena și tricloretena.
Într-un răspuns adresat Agerpres, DSP explică potețialele efecte asupra sănătăţii în cazul consumului de apă cu concentraţii de tricloretenă şi tetracloretenă peste concentraţia maximă admisă pentru o perioadă mai îndelungată, de ani de zile.  Între acestea, riscul crescut de cancer, riscul apariției unor afecţiuni hepatice ori renale, precum și afecțiuni ale sistemului imunitar, ale sistemului nervos central ori ale sistemului reproductiv masculin. De asemenea pot apărea probleme în dezvoltarea fetusului.
„Apa în care concentraţia tetracloretenei şi tricloretenei depăşeşte concentraţia maximă admisă nu devine mai sigură prin fierberea ei, ci, dimpotrivă, prin procesul de fierbere, creşte, prin concentrarea contaminantului, cantitatea de contaminant ingerată. DSPJ Prahova a recomandat consumatorilor din zona de aprovizionare cu apă afectată ca, până la reîncadrarea apei în parametrii de potabilitate, să evite consumul de apă de la robinet pentru băut, gătit şi spălat”, se arată în răspunsul DSP adresat Agerpres.

2 Comentarii  

  1. Tetracloretenul și tricloretenul sunt doi compuși organici clorați care pot fi utilizați în diverse industrii, cum ar fi:

    – **Industria textilă**: tetracloretenul și tricloretenul pot fi folosiți ca solvenți pentru curățarea și degresarea țesăturilor, firelor și produselor finite.
    – **Industria metalurgică**: tetracloretenul și tricloretenul pot fi folosiți ca solvenți pentru curățarea și degresarea pieselor metalice, a echipamentelor și a suprafețelor.
    – **Industria chimică**: tetracloretenul și tricloretenul pot fi folosiți ca materii prime sau intermediari pentru producerea altor compuși organici, cum ar fi clorura de vinil, clorura de etil, clorura de metil, clorura de carbon, cloroform și diclorometan.
    – **Industria farmaceutică**: tetracloretenul și tricloretenul pot fi folosiți ca solvenți pentru extracția, purificarea și cristalizarea unor substanțe medicamentoase.
    – **Industria alimentară**: tetracloretenul și tricloretenul pot fi folosiți ca solvenți pentru extracția unor uleiuri vegetale, arome și coloranți.

    Acești compuși pot ajunge în mediul înconjurător prin scurgeri, deversări, emisii sau deșeuri provenite din activitățile industriale sau comerciale. De asemenea, pot fi eliberați în atmosferă prin evaporarea din produsele de uz casnic care conțin acești solvenți, cum ar fi vopsele, adezivi, degresanți, detergenți, insecticide și cosmetice.
    Așadar, căutați sursa de poluare!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare