Proiectul modernizării și renovării sălii de spectacole a Casei de Cultură „Geo Bogza”, inițiat în anul 2017, sub administrația Tiseanu, prinde astăzi contur. Recent au fost demarate lucrările în sala de spectacole, după ce la începutul acestui an documentația a fost revizuită și actualizată, iar Consiliul Local a aprobat indicatorii tehnico-economici.
Inițiată încă din luna august 2022, procedura de atribuire a contractului privind modernizarea și renovarea sălii de spectacole a Casei de Cultură „Geo Bogza” a suferit o prelungire a perioadei de evaluare a ofertelor, astfel că abia în luna noiembrie lucrarea a fost încredințată firmei MIDAS ANTREPRIZA CONSTRUCTII. Valoarea totală a lucrărilor este de 1.419.707,08 lei fără TVA (343.000 euro cu TVA inclus), cu fonduri provenind în exclusivitate de la bugetul local, iar durata de execuție este preconizată la 4 luni. Potrivit contractului, lucrările beneficiază de o garanție de 3 ani. În plus, administrația locală a mai achiziționat și servicii de dirigenție în valoare de aproximativ 3.500 de euro. În contul acestei sume, PFA ALEXA I. DOINITA va asigura supravegherea lucrărilor pe parcursul derulării contractului.
Serviciile de proiectare pentru această investiție au fost achiziționate în luna martie a acestui an. Documentația tehnică a fost întocmită de SYSTEGRA ENGINEERING pentru suma de 40.000 de lei (fără TVA), adică aproape 10.000 de euro cu TVA inclus. În contul acestei sume, proiectantul are inclusiv obligația de a acorda asistență tehnică pe toata perioada implementării proiectului. Ceea ce, după cum veți vedea, nu prea face!
În etapa de depunere a ofertelor pentru atribuirea contractului privind modernizarea și renovarea sălii de spectacole am remarcat solicitarea unui operator economic de a primi clarificări suplimentare referitoare la suprafața ce urmează să fie acoperită cu vată minerală, stabilită în urma realizării unui studiu acustic, conform proiectantului.
La solicitarea acestuia de a fi postat în Sistemul de Achiziții Publice acest studiu, compartimentul responsabil din primărie a răspuns că „studiul acustic va fi elaborat de către executant” pentru păstrarea condițiilor impuse prin Normativul privind acustica în construcții. În fapt, potrivit acestui normativ, „asigurarea unei bune acustici și vizibilități a sălii reprezintă o răspundere a proiectantului ce se stabilește prin contract între proiectant și beneficiar” și se face cu consultarea unor specialişti atestați cu experiență în domeniu.
Dincolo de îmbunătățirile de natură estetică și de sporirea gradului de confort, modernizarea și renovarea unei săli de spectacole nu este completă fără a se ține cont de o serie de parametri meniți să asigure în final cea mai bună percepție a sunetului, unul dintre cele mai importante criterii de care se ține cont la renovarea unei săli de spectacole fiind cel acustic. Fără asigurarea unei acustici optime, orice spectacol are de suferit, fie că vorbim de un spectacol de teatru sau de unul muzical. Casa de Cultură „Geo Bogza”, a cărei sală de spectacole a fost una dintre cele mai mari din județul Prahova, a beneficiat întotdeauna de o apreciere unanimă în ce privește calitatea acusticii, chiar dacă sonorizarea nu s-a ridicat mereu la același nivel.
Dorind să aflăm cine va realiza, până la urmă, acest studiu, ne-am deplasat la fața locului, respectiv la Casa de Cultură, unde lucrările sunt în plină desfășurare. Executantul lucrării ne-a lămurit pe deplin: nu este treaba lui. Ba, mai mult, proiectantul care ar trebui să asigure asistența tehnică nu prea răspunde la telefon și nici n-a dat pe-acolo. Reprezentantul Primăriei, prezent și el la discuție, nu știa dacă există un studiu acustic și nici cine are obligația să-l facă. Surse abilitate din cadrul administrației locale ne-au confirmat însă că la această dată nu există un asemenea studiu, subliniind totodată faptul că toate lucrările de modernizare și renovare a sălii de spectacole sunt făcute în baza solicitărilor conducerii Casei de Cultură, lăsând astfel de înțeles că responsabilitatea ar aparține instituției beneficiare a lucrării. Cu toate acestea, în etapa de clarificări ce a precedat atribuirea contractului de renovare, la care făceam referire mai sus, reprezentanții Primăriei erau de altă părere, considerând că executantul are obligația să elaboreze acest studiu. (v. facsimil)
Am solicitat un punct de vedere și responsabilului Casei de Cultură „Geo Bogza”, Alexandra Toma, care ne-a declarat: „Lucrarea de modernizare a sălii Casei de Cultura „Geo Bogza” este prinsă în bugetul ordonatorului principal de credite, în speță Primăria Câmpina, cea care s-a ocupat prin compartimentele de specialitate de actualizarea Proiectului Tehnic și de realizarea procedurii de achiziție publică, în urma căreia a fost desemnată firma constructoare. Primăria Câmpina este autoritatea contractantă și ne bucurăm că a fost înțeleasă necesitatea renovării sălii, Casa de Cultură fiind beneficiarul final. În privința unui studiu de acustică, presupun că acesta nu a fost solicitat deoarece în urma Studiului DALI și a proiectului tehnic realizate în 2017 se specifica faptul că materialele folosite trebuie să respecte aceleași caracteristici din punct de vedere fonic ca cele precedente, fiind astfel menținut nivelul acustic al sălii”.
Cea mai importantă sală de spectacole a Câmpinei, pe scena căreia au concertat și au jucat piese de teatru renumiți artiști din țară și din străinătate, se pare că va fi renovată cam după ureche, cel puțin din punct de vedere al acusticii. Este adevărat că nu vor fi aduse modificări de structură, avându-se în vedere ca în cadrul lucrărilor de renovare/ modernizare a interioarelor să fie folosite materiale care să asigure un grad corespunzător de confort acustic. La fel de adevărat este că proiectantul a prevăzut în îndeplinirea cerințelor de calitate și protecția la zgomot prin izolare fonică și tratamente acustice, însă nu se pomenește nicăieri cine și dacă va elabora invocatul studiu acustic și eventual care sunt experții consultați. Pentru că, în realitate, acest studiu nu există!
Capacitatea sălii de spectacole a Casei de Cultură „Geo Bogza“ va fi redusă cu mai bine de 50%. Din totalul de 777 de locuri, vor rămâne aproximativ 339!
Conform proiectului, capacitatea întregii săli va fi redusă de la un total de 777 de locuri la numai 339. Astfel, din 580 de locuri la parter vor rămâne 191 scaune fixe scaune (cu posibilitatea alocării unor locuri pentru persoanele cu dizabilități, prin repoziționarea mobilierului), iar la balcon, din 197 de locuri vor rămâne 148.
Proiectul tehnic mai prevede, între altele, refacerea gradenelor pe structură metalică și creșterea lățimii acestora pentru un acces mai facil, zugrăveli, tencuieli, schimbarea lambriului cu unul din lemn ignifugat, schimbarea pardoselilor, schimbarea mochetei, înlocuirea scaunelor cu unele rabatabile, suplimentarea corpurilor de iluminat, înlocuirea plușului existent pe pereții sălii. Potrivit documentației, zona de scenă va avea pardoseală din lemn de pin norvegian. Înlocuirea ușilor de acces în sală, deși prevăzută în caietul de sarcini, cel mai probabil nu va mai fi realizată, ușile urmând să fie doar reparate, așa cum rezultă dintr-un alt răspuns adresat operatorilor economici de către reprezentanții Primăriei în etapa de clarificări.
Reducerea cu mai bine de 50% a numărului de locuri și repoziționarea scaunelor reprezintă aspecte care, potrivit specialiștilor, sunt în măsură să modifice parametrii acustici ai unei săli. Cine ar trebui să se preocupe de asta? Nu se știe exact! Toată lumea dă din umeri. Poate că ar fi trebuit prevăzut în caietul de sarcini, poate că proiectantul nu este tocmai serios, iar factorii responsabili legal și moral au poate treburi mai importante acum, în ajun de Crăciun… În final, vom mai bifa probabil, în ropot de aplauze, o nouă ispravă edilitară, iar oamenii îl vor lua candid în brațe pe „merge și-așa”. (E.P.)
„Alexandra Toma, care ne-a declarat: „[…] În privința unui studiu de acustică, presupun că acesta nu a fost solicitat …” Fatuca asta proasta a fost, proasta a ramas dar daca ea presupune ceva asa de important cand trebuia sa fie prima interesata, ar trebui concediata maine. In legatura cu lucrarile astea facute dupa ureche, cetatenii orasului Campina ar trebui sa-l dea pe Moldoveanu in judecata sa plateasca tot ce a semnat si s-a derulat cu intarziere sau prost.
Am auzit că școlile din campina nu au căldură. La școală Ion Câmpineanu și școala Centrală copii îngheață de frig. Alin superprimaru’ n’are treabă că nu se plânge nici un director…
Ce tare. Deci asta e alta lucrare inceputa de fostul primar Tiseanu cu care se va lauda actualul primar Moldoveanu, ca si Voila, gradinita, muzeul Hasdeu, sala de sport de la generala 1.. :))