BREAKING NEWSȘtiri

Demolarea blocurilor cu bulină roșie din Câmpina și reconstruirea lor în altă zonă a orașului, o propunere inedită a consilierilor POL

Miercuri, 12 ianuarie, consilierii locali ai Partidului Oamenilor Liberi Câmpina, Liviu Briciu și Cosmin Raț, au organizat în sala de ședințe a Primăriei o întâlnire cu caracter informativ între reprezentanții asociațiilor de proprietari ce domiciliază în blocurile cu risc seismic ridicat și reprezentanți ai Consiliului Locali.
Din partea asociațiilor de proprietari au participat: Camelia Cristian (Asociația de proprietari blocurile nr. 6, 8 și 10 din str. Mihai Eminescu) și Adrian Flaider și Paul Cozmoiu (bloc. A6, strada Schelelor).
În afara celor doi inițiatori ai întâlnirii, din partea Consiliului Local au fost prezenți consilierii Livia Lupu (PSD), Noemi Ionescu (Partidul Verde), Viorica Vane și Adina Gârbăcică (USR-PLUS), Dan Nica și Florin Marcu (PNL) și Liviu Davidescu (PRO România). Din partea executivului Primăriei nu au participat nici primarul Alin Moldoveanu, nici viceprimarul Liviu Dumitrache.
Demersul consilierilor POL a fost dat de contextul în care blocul de necesitate finalizat în 2019 de administrația locală în zona supermarketului Kaufland stă de ani de zile nefolosit, producând zilnic pagube în bugetul public prin cheltuielile mari de întreținere, dar și de informația potrivit căreia Guvernul ar pregăti un proiect de lege prin care locuințele cu grad seismic ridicat să fie consolidate cu fonduri de la stat integral.

Inițiatorii întâlnirii au vrut să afle, în primul rând, dacă mai există vreo șansă ca familiile ce locuiesc în blocurile cu risc seismic să accepte consolidarea acestora în condițiile legilor aflate în vigoare și cu condiția obligatorie de a se muta temporar în blocul construit pentru ei în acest sens.
Tema discuțiilor s-a axat, în principal, pe identificarea unor noi soluții pentru consolidarea blocurilor, soluții care ar putea fi agreate de locatari și chiar pe oportunitatea construirii altor blocuri, similare cu cele existente, în alte zone ale orașului unde există teren disponibil, pentru ca ulterior, blocurile avariate să fie demolate. Potrivit consilierilor POL, construirea noilor blocuri s-ar putea face, în bună măsură, cu fondurile alocate pentru consolidare.

„Am propus Primăriei Câmpina, care la rândul ei a transmis mai departe către Ministerul Dezvoltării și către Asociația Municipiilor din România, o schimbare de abordare la nivel legal și la nivel național, în sensul în care Ministerul Dezvoltării să fie de acord ca acele sume care erau destinate consolidării blocului să fie alocate pentru construcția unui bloc nou, similar cu cel existent, la care administrația publică, într-o anumită cotă, bineînțeles mai mică, să contribuie, astfel încât în momentul în care este gata să convingem mult mai ușor cetățenii să se mute. Sunt făcute aceste demersuri către Ministerul Dezvoltării, nu știu când vom primi răspuns, dar e posibil să se ia în calcul, având în vedere deschiderea pe care o arată ministrul actual“ – le-a spus Cosmin Raț celor prezenți.
„Mie mi se pare generoasă abordarea Guvernului României în a vă acorda toată suma și a putea sta în condiții normale într-un bloc, fără să vă mai fie teamă de un eventual cutremur, care ar putea să facă mult rău. La momentul în care legea aceasta se va vota în Parlament, dacă se va vota, vă rugăm să ne ajutați în sensul de a ne aduce din nou un răspuns din partea oamenilor, pentru a putea și noi să luăm niște decizii și să facem ce trebuie cu blocul de necesitate care în afara faptului că consumă foarte mulți bani, se va deteriora și atunci n-am făcut nimic” – le-a transmis la rândul său Liviu Briciu reprezentanților asociațiilor de proprietari.
Vă reamintim că în anul 2019, administrația locală finaliza complet primul bloc de locuințe de necesitate destinat familiilor ce domiciliază în clădirile cu risc seismic ridicat, care ar fi trebuit să se mute aici temporar, în perioada consolidării blocurilor cu bulină roșie. Acest lucru nu s-a întâmplat nici până în ziua de azi, asociațiile de proprietari refuzând categoric să se mute și invocând diverse motive.

La Câmpina, nouă blocuri sunt în pericol de a se prăbuși la un cutremur de peste 7 grade Richter

Cele mai multe blocuri de locuințe s-au construit la Câmpina după anul 1970, cu cel mai mare vârf înregistrat între anii 1980-1986, când au fost ridicate peste 100 de blocuri.
La nivelul municipiului (catalogat zonă seismică A, intensitate seismică VIII) avem, oficial, nouă blocuri care sunt în pericol de a se prăbuși la un cutremur de peste 7 grade Richter. În anul 2000, în urma unor expertize, au fost identificate 9 blocuri cu 455 de unități locative aflate în clasa I de risc seismic (dintr-un total de 306 blocuri). Acestea sunt: pe strada Schelelor – blocul A6 (finalizat în anul 1966), pe strada Mihai Eminescu – blocurile 6,8 și 10 (terminate în anul 1960), pe strada Orizontului – blocurile 39,41 și 43 (construite în perioada 1970 – 1972) și pe strada Bucea – blocurile 38 și 40 (finalizate în 1973). Cel mai avariat dintre acestea este blocul A6, de pe strada Schelelor nr. 3, cu cele patru scări ale sale: A, B, C și D.
În realitate, mult mai multe clădiri din municipiu s-ar afla în pericol să se prăbuşească la un seism mai mare de 7 grade. „Nici nu vreau să mă gândesc ce s-ar putea întâmpla şi câte mii de câmpineni ar fi afectaţi în cazul unui cutremur major”, ne declara în 2010 o persoană autorizată din administraţia locală.

Ce au avut de spus reprezentanții asociațiilor de proprietari cu privire la consolidarea blocurilor existente și ce părere au în legătură cu soluția identificată de consilierii POL puteți urmări în materialul video de mai jos.

4 Comentarii  

  1. Cum ar fi daca banii propusi spre a fi investiti in demolare si reconstruire, s-ar constitui in schimb intr-un fond din care sa fie sustinute investitii individuale ale acestor locatari intr-o noua locuinta DEJA existenta in alt loc din oras ? Caci avem atatea locuinte parasite / neocupate / incomplet ocupate, incat cred ca ar fi loc de trai, chiar mai lejer ca pana acum, nu doar pentru locatarii din blocurile cu bulina rosie, ci si pentru ceilalti, din toate blocurile de 10 etaje !
    Cu fiecare noua cladire construita, transformam indirect partea valoroasa a orasului intr-o colosala ruina, pentru ca incurajam parasirea/neingrijirea ei… Suntem inconstienti 😢

    1. Aveți dreptate, dar cine ne bagă pe noi în seamă? Cât timp nu vor fi constituite organizații non-politice ale contribuabililor care să îi întrebe pe cei care decid de fiecare leu cheltuit nu vom realiza nimic.Decăt că ne vărsăm amarul on-line iar ei fac tot ce vor cu banii noștri!😣

  2. Pai de ani de zile s-a tot tras de acesti intelepti proprietari sa se mute ca sa li se consolideze blocurile, nu le-a pasat. Sa vina cutremurul, sa moara 15% si apoi sa urle ca nu s-a facut nimic…romanisme

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare