Fostul Cinematograf Central din Câmpina sau Cinema „23 August”, cum se numea înainte de revoluția din 1989, urmează să fie demolat, după ce autoritățile locale vor finaliza procedura de preluare a clădirii de la RADEF România Film.
Potrivit unei recente Ordonanțe de Guvern, publicată în Monitorul Oficial în luna aprilie 2023, „imobilele gestionate de RADEF România-Film pentru care nu au fost îndeplinite formalităţile de predare-primire sau, după caz, nu a fost emisă o hotărâre de consiliul local al comunei/orașului/municipiului potrivit dispoziţiilor art. II din Legea nr. 328/2006 pentru aprobarea Ordonanţei Guvernului nr. 39/2005 privind cinematografia vor fi predate unităților administrativ teritoriale”. Pe lista sălilor ori grădinilor de spectacol cinematografic, fără carte funciară deschisă, care urmează să fie predate UAT-urilor se află și Cinematograful Central din Câmpina.
Aceeași ordonanță precizează faptul că, în situaţia în care imobilul nu mai poate fi reabilitat, acesta poate fi demolat şi terenul aferent poate fi utilizat pentru realizarea unui alt obiectiv de interes public. Proiectul mai prevede interzicerea autorităţilor administraţiei publice locale să treacă imobilele preluate în baza prezentei legi din domeniul public în domeniul privat al respectivelor autorităţi administrativ-teritoriale.
Necesitatea demolării fostei clădiri a cinematografului se impune ca urmare a unei expertize tehnice comandate de administrația locală câmpineană, cu acceptul legislativului local, în urma căreia specialiștii au ajuns la concluzia că durata de funcționare a construcției este depășită, astfel că nu mai este necesară și o evaluare seismică. „Considerând starea tehnică a construcției, depășirea duratei de exploatare, volumul costurilor de reabilitare, expertul recomandă demolarea integrală a construcției. Se menționează că starea avansată de degradare, prezintă pericol permanent de prăbușire, parțială, totală. Se impune luarea măsurilor de restricționare a accesului în zonă” – este concluzia expertului.
Luând în considerare stadiul avansat de degradare a acoperișului, același expert recomandă ca la demolarea clădirii să fie luate măsuri speciale de sprijinire a planșeului și de protejare a construcțiilor aflate în vecinătate.
De-a lungul vremii, publicația noastră a prezentat detaliat istoria post-decembristă a ruinării acestui edificiu emblematic al orașului, asupra căreia revenim pe scurt și în ediția de azi.
După Revoluția din 1989, fostul „Cinema 23 August” a mai funcționat, potrivit surselor noastre, aproximativ patru ani, sub conducerea angajaților ce l-au administrat în perioada comunistă, ulterior fiind închis deoarece devenise nerentabil. A urmat o perioadă de aproximativ 10 ani în care fostul cinematograf, devenit între timp Cinematograful Central, a fost închis și conservat de proprietarul RADEF. Începând cu anul 2004, acesta a fost preluat, printr-un contract de închiriere, de firma Rotalic SRL, al cărei proprietar, câmpineanul Cătălin Roman, intenționa, potrivit unor declarații făcute la acea vreme, să-l redeschidă pentru public și eventual să adauge în domeniul principal de activitate proiecția de filme și alte domenii conexe de alimentație publică.
Lui Cătălin Roman nu i-a reușit acest proiect, retrăgându-se în anul 2016, după o serie de procese cu RADEF, dar și pe fondul relațiilor tensionate cu reprezentanții administrației locale din acea perioadă.
Între anii 2016-2021, clădirea cinematografului a rămas în paragină, neîngrijită de nimeni, administrația locală condusă de Horia Tiseanu nereușind să ajungă la nicio înțelegere cu RADEF privind preluarea ori conservarea imobilului. Începând cu anul 2021, administrația condusă de primarul Alin Moldoveanu s-a rezumat la a continua corespondența în contradictoriu cu Regia de Film, lăsând mai degrabă impresia că așteaptă prăbușirea clădirii deja grav afectată decât salvarea ei.
În disputa dintre RADEF și Primăria Câmpina a intervenit, fără succes, și Asociația Suntem România, din Ploiești, care la data de 2 noiembrie 2021 trimitea RADEF-ului o solicitare prin care își prezenta interesul de a prelua și renova cinematograful într-un parteneriat public-privat.
În prezent, emblematica clădire a fostului cinematograf a ajuns o ruină și rămâne, evident, doar o chestiune de timp până când administrația Moldoveanu va semna ordinul de demolare. Potrivit declarațiilor neoficiale ale unor consilieri locali, în locul cinematografului se va proiecta, cel mai probabil, o nouă clădire, anexă a Spitalului Municipal, dacă nu cumva, între timp, apar alte interese imobiliar-administrative.
Totuși: emblematice sunt alte construcții ale orașului, nu aceasta. Una este un loc al amintirilor pentru câteva generații de câmpineni, și cu totul altceva înseamnă o clădire emblematică pentru oraș – e nevoie de mult mai multe elemente valorice pentru a face o clădire să fie emblematică. Sunt poate zeci de asemenea clădiri în Câmpina, însă nu-i printre ele și aceasta, să recunoaștem. La categoria spațiilor de spectacol, emblematic era mai ales teatrul „Domenico” de pe Bulevard, unde a concertat Enescu și a conferențiat Iorga, dar au venit și mari nume ale culturii internaționale (asta chiar înainte ca el să devină teatrul-cinematograf „Monovici”/„Flacăra” – denumiri cu care a rămas în memoria scurtă a comunității de azi). Sau chiar și teatrul de vară de pe cealaltă parte a Bulevardului, unde s-au întâmplat lucruri memorabile și unde era o atmosferă aparte. În fine, dintre spațiile de spectacol existente azi, toate sunt oricum mai emblematice decât Cinema-ul „23 August” – unde, ca să fim corecți, s-a făcut o mare propagandă și spălare pe creier, de tristă amintire (mai ales în primii lui ani de funcționare).
Corect.
Un cub de cărămidă nu are nimic emblematc.
Asta este jurnalismul din ziua de azi!
Susțin demolarea de urgență. Pe amplasament sa se construiască secție UPU pentru Spitalul Municipal Campiba și o miniparcare auto .
Pe timpuri,cinematograful era poate unul din cele mai importante puncte de atractie din oras.Cand se iesea de la filmele bune(cei care stateau in picioare uneori erau mai multi decat cei de pe scaune),strada era inundată de lume si apoi zona centrală a orasului.În peisajul modernist(tavalucul demolarilor devenise ceva normal) de atunci parea si ea o cladire emblematică.Parcul Aurel Vlaicu îi conferea o aliură impunatoare.Astazi,fiind aproape desfiintat de retrocedari neprietenoase cu mediul(pacat),construindu-se anost în preajma acesteia,cladirea cinematografului a devenit,din pacate,nesemnificativă,iesind si din vizorul publicului.Dar,dacă tot se demolează,edilii să-și facă „pomană” și cu hidosul „Turn din Campina”,de peste drum,ca tare „prost”dă în peisajul nostru urban.Macar sa-l îmbrace cu ceva,sa-i mai atenueze din întunericul interiorului lugubru.Sau îl pregătesc pentru turnarea unui film de groază🤣!?
„Catălin”,cubismul a fost un curent foarte mare în arhitectura,în sec.XX,mai ales în Franta.Asa ca nu stiu în ce masură,din acest motiv,cum ca are formă de „cub”,nu ar putea sa „nu aibe nimic emblematic”!