Organizatorii proiectului de cercetare «Modernism Ascuns | Cartografierea patrimoniului modernist ascuns: Câmpina – Proiect Pilot vă invită sâmbătă, 13 ianuarie 2024, ora 14:00, la expoziția Modernism Ascuns | Patrimoniul modernist ascuns în Câmpina – expoziție ce urmărește diseminarea rezultatelor cartografierii patrimoniului interbelic modernist al orașului, în context cu alte stiluri contemporane și cu alte clădiri-reper pentru dezvoltarea arhitectural-urbanistică a Câmpinei.
Expoziția va avea loc la Casa de Cultură „Geo Bogza” Câmpina, loc de referință datorită apropierii de străzile reprezentative pentru patrimoniul modernist local: strada Mărășești și strada Griviței.
Înscrierile se vor realiza la următorul link: https://forms.gle/DThze73V2TcVinTN6
Înscrieri telefonice și informații suplimentare: 0722 560 566 (Mădălin Cristian Focșa).
Pentru actualizări, urmăriți pagina evenimentului: https://www.facebook.com/modernismascuns
Evenimentul lansează oficial site-ul Modernism Ascuns | modernismascuns.ro, site al proiectului cultural cu componentă pronunțată de cercetare „Cartografierea patrimoniului modernist ascuns – studiu de caz: Câmpina. Proiect Pilot”, proiect realizat cu sprijinul Filialei Teritoriale București a Ordinului Arhitecților din România și susținut de Ordinul Arhitecților din România din timbrul de arhitectură.
Consultant științific: prof. dr. arh. Ana-Maria Zahariade
Coordonator proiect: asist. dr. arh. Andreea Boldojar (andreea.boldojar [@] gmail.com)
Colaboratori de specialitate – I. Câmpina:
Cercetare de arhivă și documentare, realizare tururi ghidate: Mădălin Cristian Focșa
Documentare și realizare fișe imobile și fișe arhitecți: arh. Ștefana Pascu-Nica
Realizare planuri de arhitectură: arh. Sarah Stoenescu, stud. arh. Andra Ghenoiu
Fotografii: Matei Alexandru Stoenescu
Graphic Design: Maria Anghel
Parteneri locali:
Filiala Prahova a Ordinului Arhitecților din România
Primăria Municipiului Câmpina
Centrul Național de Informare și Promovare Turistică Câmpina
«Modernism Ascuns | Cartografierea patrimoniului modernist ascuns. Câmpina: Proiect Pilot» este un proiect cultural cu componentă pronunțată de cercetare care propune un studiu pilot pentru realizarea unui Atlas digital al arhitecturii moderniste românești: o cartografiere exhaustivă a construcțiilor moderniste și a proiectelor apărute în revistele de specialitate. Proiectul pilot Cartografierea Patrimoniului modernist ascuns – Câmpina urmărește dezvăluirea fondului construit modernist local pentru acea arhitectură ce nu are șansa să fie descoperită, dar are ocazia de a fi pusă în context cu opere ale unor arhitecți recunoscuți care au proiecte locale de valoare arhitecturală – așa cum se întâmplă în Câmpina prin prezența lui Richard Bordenache, Ion Boceanu și Horia Creangă. Repertoriul acestui atlas poate fi interpretat ca o monografie a patrimoniului modernist local, citit în context și în paralel cu modelele de arhitectură locală/ națională.