Într-o solicitare adresată Consiliului Local, câmpinenii Codruț Constantinescu, Florin Dochia, Ionuț Oprea și Lorena Crintea propun acordarea titlului de Cetățean de Onoare al Câmpinei lui Armand Goșu, unul dintre cei mai importanți analiști geopolitici români ai momentului, expert în spațiul ex-sovietic.
Un demers binevenit și pe deplin justificat dacă luăm în considerare personalitatea marcantă și activitatea științifică a profesorului universitar născut la Câmpina. „Domnul Armand Goșu este cel mai pertinent specialist român asupra problematicilor spațiului ex-sovietic, doctor în istorie, cadru universitar la București. Acordarea acestui titlu ar reprezenta o recunoaștere a calităților sale intelectuale puse în slujba adevărului și democrației” – se arată, între altele, în solicitarea celor patru câmpineni.
Născut la Câmpina în anul 1967, unde a urmat școala generală și liceul, Armand Goșu a absolvit ca șef de promoție Facultatea de Istorie a Universității din București. Are un doctorat în istoria politicii externe a Imperiului rus și stagii de cercetare post-doctorale în mai multe țări. A lucrat ca cercetător la Institututul de istorie „N. Iorga” al Academiei Române, director de programe la Institutul Român de Istorie Recentă din București, între anii 2010-2012 a fost consilier al ministrului de Externe pentru spațiul ex-sovietic, cercetător științific în cadrul Institutului Diplomatic Român, conferențiar universitar doctor la Facultatea de Științe Politice a Universității din București.
Codruț Constantinescu, unul din semnatarii solicitării adresate autorităților locale, ne-a răspuns la câteva întrebări legate de această lăudabilă inițiativă.
– Cum v-a venit această idee, domnule Constantinescu?
– Pregătind ultima serată culturală găzduită de Librăria Elstar, trebuie să recunosc. Armand Goșu este o personalitate importantă a României de astăzi și cred că suntem extrem de norocoși că domnia sa este născut la Câmpina și a studiat aici până când a plecat la Facultate de Istorie de la București, așa cum o fac de decenii mii și mii de tineri câmpineni. Faptul că Armand Goșu se întoarce din când în când aici denotă faptul că iubește orașul nostru. Nu trebuie să uităm că dânsul este unul dintre foarte puținii specialiști autentici în spațiul ex-sovietic din România, iar expertiza sa este căutată atât de mass-media din țară, cât și din Occident. Armand Goșu – așa cum spuneam și în timpul seratei culturale Elstar, în cadrul căreia a fost lansată cea mai recentă carte scrisă de el, despre Putin și obsesia imperiului – ascultă și studiază cu atenție ce se întâmplă în Rusia de vreo trei decenii, nu preia sau traduce de la alții care traduc și preiau de la alții etc. Pe lângă experiența sa directă moscovită, se adaugă și perspectiva istoricului. Vineri susține o conferință la Oradea.
– De ce acum?
– Pentru că agresiunea lui Putin asupra Ucrainei ne-a luat din nou pe nepregătite, de-ai zice că România se află la zece mii de kilometri de Ucraina. Ar fi o recunoaștere a meritelor pe care Armand Goșu le are în trezirea conștiinței noastre naționale și la înlăturarea ignoranței în care ne zbatem. Armand Goșu iubește lumea liberă și așa ar trebui să facem și noi. Să nu uităm că dacă Ucraina va fi învinsă, NATO va avea o lungă frontieră extrem de tensionată cu Rusia prin și în România. Țin să le mulțumesc celorlalți trei prieteni care s-au alăturat demersului meu. Imaginea Câmpinei nu ar avea decât de câștigat.
Pe de altă parte, nu cred că este nevoie ca o personalitate să ajungă la vârsta de 70-80 de ani sau să moară pentru a primi acest titlu, care este mai degrabă onorific. Din ce știu, autoritățile locale din Câmpina nu acordă suprafețe de teren sau rente viagere cetățenilor de onoare ai municipiului, care nici nu prea știm care sunt, câți mai trăiesc… Poate ar fi potrivită constituirea unei galerii a acestora/.
– Cum credeți că vor reacționa autoritățile locale?
– Eu sper să analizeze foarte serios această idee, pentru că, până la urmă, este benefică imaginii orașului nostru. Noi, cei patru care am semnat acest memoriu, nu avem nimic de câștigat. Și mai sunt și alți câmpineni exilați, profesioniști de top în domeniile lor, nu îi cunsoc eu pe toți, care au nostalgia orașului și poate ar merita acest titlu.
Salutară inițiativă, orice oraș s-ar mândri cu un cetățean de onoare de talia istoricului Goșu. Sperăm că această acțiune va avea ecou în rândurile clasei politice locale.