Așa cum vă anunțam în urmă cu o săptămână, primarul Alin Moldoveanu a primit, după aproape trei ani de dezbateri și controverse, acordul consilierilor locali pentru construcția pasajului subteran prin centrul Câmpinei. Proiectul edilitar ce cuprinde regenerarea urbană, parcarea subterană și construcția pasajului, respins la sfârșitul anului trecut de Consiliul Local și contestat vehement de o parte importantă a locuitorilor orașului, a trecut cu majoritatea voturilor în ședința Consiliului Local de joi, 18 mai.
Cum era de așteptat, ședința a fost una tensionată pe fondul faptului că în sală erau prezenți mai mulți reprezentanți ai partidelor politice cu și fără reprezentare în legislativul local, dar și membri ai societății civile, în marea lor majoritate câmpineni care se opun proiectului în forma prezentantă de primarul Alin Moldoveanu, adică în varianta ce include și construirea unui pasaj subteran în zona centrală a Câmpinei.
Ședința – care avea să dureze nu mai puțin de trei ore – a început cu o întârziere de cel puțin 15 minute, unul din motive fiind și acela că Roxana Gheorghe, consilier al Partidului Verde, n-a ajuns la timp. Odată cu apariția acesteia, al cărei vot conta la numărătoarea finală, primarul și-a susținut mult mai relaxat primul proiect referitor la aprobarea parteneriatului dintre Consiliul Județean și Primăria Câmpina, ce prevede finanțarea anumitor investiții aferente „coridorului de mobilitate urbană printr-un pasaj subteran”. „Valoarea pasajului este de 66.746.000 lei, din care Uniunea Europeană ne va da 65.411.835 lei, contribuția Consiliului Județean din partea de co-finanțare este de 1.308.000 lei, iar partea Primăriei este de 26.000 lei” – a explicat edilul șef. Proiectul a trecut fără emoții cu votul a 10 consilieri din totalul celor 18 prezenți.
Scenariul s-a repetat pe tot parcursul ședinței, fără nicio fisură în ceea ce privește consensul majorității nou create de primar în Consiliul Local.
În susținerea celui de-al doilea proiect de pe ordinea de zi, ce privea aprobarea studiului de fezabilitate și a indicatorilor tehnico-economici pentru proiectul cu pasaj subteran, primarul Alin Moldoveanu a dat tonul unui dialog în contradictoriu cu opozanții săi. Între altele, acesta a ținut să informeze asistența că a primit la Primărie o adresă din partea Grupului de Inițiativă Civică „Spunem NU pasajului subteran”, reclamând faptul că nu a primit odată cu aceasta, așa cum s-ar fi așteptat, nicio semnătură din cele aproximativ 7000 strânse de la cetățenii care s-au declarat împotriva proiectului său. Campania civică de strângere de semnături a fost calificată de primar drept una care manipulează, dezinformează și sperie cetățenii.
Afirmațiile făcute de Moldoveanu au dat naștere la reacții vehemente în sală, însă acesta și-a continuat nestingherit rechizitoriul la adresa celor care ar sta în spatele acestor acțiuni civice, prezentând pe un ecran special montat în sala de ședință imagini cu diverse informații date publicității de opozanții săi. În loc să se refere, cum ar fi fost normal, la indicatorii tehnico-economici ai proiectului, primarul a insistat să demonteze aceste date, fără să aducă prea multe argumente care să-i susțină expozeul.
În discursul care a durat mai bine de o oră, exasperând audiența, primarul a făcut referire și la locurile de parcare ce urmează să fie create odată cu realizarea parcării subterane proiectată a funcționa în zona parcurilor din centrul municipiului. „În discuții cu sute de cetățeni, într-adevăr au nevoie de parcare subterană” – a spus primarul. În aceeași exprimare deficitară cu care ne-a obișnuit, acesta a anunțat triumfal și câte locuri vor fi în plus: „Prin execuția parcării din documentație și din locurile de parcare care sunt în zona pasajului crește cu aproximativ 30-35 de locuri de parcare”. (sic!)
Alte aspecte luate în discuție s-au referit la durata de execuție a lucrărilor, care va fi de 24 de luni, potrivit documentației, dar și la necesitatea relocării rețelelor de utilități. „Știți cu toții faptul că va fi șantier în tot orașul timp de doi ani de zile!” – a punctat primarul Alin Moldoveanu, făcând trimitere la lucrările pe care furnizorii de apă și gaze urmează să le facă în orașul nostru în cadrul unui proiect mai amplu de schimbare a rețelor de utilități desfășurat la nivelul județului.
„Tot orașul va fi dat peste cap!”
Înscris la cuvânt, Marian Nistor, reprezentantul Asociației Pentru Câmpina, a ținut să demonteze mai multe afirmații făcute de primar în legătură cu acest proiect și i-a avertizat pe aleșii locali să fie atenți cu privire la ce votează: „Domnul primar a spus în această zi o serie de minciuni care pot fi probate cu documentația pe care o aveți în față. Încep cu prima minciună, care a fost spusă și la dezbaterea publică de anul trecut, că în centru se va turna o placă de un metru grosime și că se va lucra sub ea. Placa care se va turna deasupra grinzilor de susținere de deasupra pasajului, aveți documentația în față, are 20 de centimetri, placa de deasupra parcării are 30 de centimetri, în niciun caz un metru. În documentația supusă aprobării se spune că în momentul în care se va trasa tot perimetrul lucrării – care are două componente, pasaj și parcare – se va închide circulația și se va decoperta până la cota pentru pilonii forați, deci se va decoperta tot centrul, nu doar pe o bandă. Mă bucur că pentru prima dată s-a făcut balanța locurilor de parcare, domnul primar a spus că în plus se vor înființa 35 de locuri de parcare. Atât!” – a spus Nistor, concluzionând: „Tot orașul va fi dat peste cap!”
I-a răspuns expeditiv consilierul USR Valentin Crețu, cel care a și înclinat de altfel balanța la numărătoarea finală a voturilor. „Proiectul este viabil și de aceea o să-l și susțin” – a conchis acesta, mărturisind că în preziua ședinței de consiliu, Comisia pe care o conduce a avut o întâlnire cu proiectantul și că în urma acesteia a fost pe deplin lămurit cu privire la acest proiect.
„Aceasta este o simplă lucrare!”
Unul dintre puținii aleși locali care au avut ceva de spus la acest punct de pe ordinea de zi a fost Liviu Briciu, consilier din partea Partidului Oamenilor Liberi. Acesta a dorit să se adreseze în mod deosebit cetățenilor prezenți în sala de ședință: „Este a doua oară când vorbesc în fața d-voastră sau în fața unei adunări ostile. Și am să vă și explic de ce spun ostile, deoarece sunteți în sală pentru a susține votul împotriva pasajului” – a spus acesta, reușind să enerveze asistența încă de la primele cuvinte. „Bineînțeles că aveți dreptul și să vă opuneți acestui proiect, așa cum și noi avem dreptul să aducem argumente și să fim pentru. Acest proiect este o construcție, o construcție nu are cum să vă facă rău, pentru că fondurile europene nu au venit să ne aloce bani astfel încât noi să ne dărâmăm orașul singuri” – a încercat acesta să-i liniștească pe cetățeni, mai spunând în încheiere că „aceasta este o simplă lucrare!”
A mai luat cuvântul Noemi Ionescu, consilier local din partea Partidului Verde, care s-a limitat la a citi de pe o foaie câteva întrebări adresate, în principiu, membrilor Grupul de Inițiativă Civică „Spunem NU pasajului subteran”, prezenți în sală, cărora le-a solicitat să se prezinte, în ideea în care până acum nu s-ar fi făcut remarcați în vreun fel în comunitate. „Cetățenii noștri conștientizează faptul că sacrificiul pe termen scurt va aduce beneficii majore orașului nostru” – a mai spus aceasta, punctând în finalul discursului că nu așteaptă răspuns la întrebările cărora le dăduse citire mai înainte.
„Trebuia să mergeți la câmpineni și să le spuneți: nu avem un pasaj, avem două“
A urmat o atmosferă de bâlci în toată regula, aproape imposibil de manageriat de către Costel Filip, președintele de ședință, depășit de situație. Un singur aspect mai serios a ridicat semne de întrebare și acesta s-a referit la legalitatea documentelor ce au însoțit proiectele de hotărâre susținute de primar. Este vorba despre PUZ-ul reintrodus pe ordinea de zi a ședinței la punctul 4, despre care unii consilieri locali au afirmat că trebuia mai întâi supus dezbaterii publice, conform legii, dat fiind că este vorba de un alt act administrativ cu caracter normativ, după ce PUZ-ul a fost respins o dată în Consiliul Local. „La această dată nu a fost supus dezbaterii publice. Nu știu de ce nu s-a făcut acest lucru, având în vedere că este un proiect de hotărâre nou. Vi se cere să aprobați Planul Urbanistic Zonal, act administrativ cu caracter normativ. Trebuia să mergeți la câmpineni și să faceți o nouă consultare publică și să le spuneți: nu avem un pasaj, avem două, nu avem 5 km de pistă de biciclete, avem 7. Și poate câmpinenii ar fi spus: este extraordinar cu două pasaje, ba mai vrem încă unul!” – a spus Ioan Mușat, liderul PSD Câmpina și membru al Grupului de Inițiativă Civică „Spunem NU pasajului subteran”, care s-a înscris la cuvânt.
Potrivit acestuia, întregul proiect va fi contestat în instanță, întrucât nu respectă prevederile legale în ceea ce privește transparența publică.
Consilierii locali care au sesizat acest aspect, dar și liderii politici de pe margine, au insistat să obțină în cadrul discuțiilor pe această temă și un punct de vedere al secretarului primăriei, Elena Moldoveanu, în calitate sa de garant al legalității proiectelor de hotărâre. Răspunsul a fost, ca de obicei, ambiguu, aceasta neputând preciza clar dacă PUZ-ul supus aprobării a trecut sau nu prin toate fazele transparenței publice cerute de lege.
Așa stând lucrurile, cel mai probabil războiul dintre susținătorii proiectului cu pasaj subteran și adversarii acestuia va trece la un alt nivel, în sălile de judecată.
Consilierii locali care și-au asumat alături de primarul Moldoveanu și în numele întregii comunități câmpinene acest proiect sunt următorii: Liviu Briciu și Cosmin Raț (POL), Roxana Gheorghe, Noemi Ionescu și Lorena Iordache (Partidul Verde), Dan Nica și Florin Marcu (PNL), independentul Costel Filip, Viorica Vane și Valentin Crețu (USR).
Consilierii care au votat împotrivă ori s-au abținut de la vot au fost: Livia Lupu, Andrei Duran și Horațiu Zăgan (PSD), Aron Sabo și Marius Anghelescu (PMP), Liviu Davidescu (PRO România), Liviu Dumitrache și Adina Gârbăcică (USR).
A lipsit de la această importantă ședință Bogdan Ene (PMP).
Urmăriți în continuare confruntarea dintre primar, aleșii locali, reprezentanții partidelor politice și membrii societății civile și dezbaterile din Consiliul Local pe marginea punctului 2 de pe ordinea de zi a ședinței din 18 mai privind aprobarea studiului de fezabilitate și a indicatorilor tehnico-economici ai proiectului „Creşterea mobilităţii urbane nepoluante prin investiţii de tip integrat în soluţii inteligente aferente unui coridor de mobilitate şi prin redirecţionarea circulaţiei rutiere printr-un pasaj subteran în zona centrală a Municipiului Câmpina”.
Fragmentele video sunt preluate din transmisia live a ședinței Consiliului Local din 18 mai 2023, asigurată de Primăria Câmpina.
Eu vreau sa stiu un singur lucru si-l voi afla: cu ce a fost CUMPARAT Cretu?
La Ploiesti se găseste raspunsul la această intrebare.
Oameni fără pregătire și fără cunoștințe în domeniu+politruci +interese meschine+ multă incompetență = un oraș ce va fi distrus .Cămpina va fi vai crucea ta!😓
Campina riscă sa aibe crucea asemanatoare cu cea de pe drumul spre „dealul Golgotei”,iar primarul nostru scapă de acest risc,de a merge,după încheierea mandatului,pe drumul pușcariei,pentru a executa celalalt mandat.El deja si-a asfaltat drumul pe marginea caruia si-a ridicat crucea(caraimanică),dar pe dealul Pitigaia,unde se afla unul din colturile raiului.De acolo,cu binoclul,preafericitul primar va privi „iadul” în care se va zbate campineanul de rand,împreună cu subsemnatul,pană cand va veni si la el raiul promis propagandistic😅.
Dar,dacă lucrarea asta va semana cu santul betonat de la Poiana Campina,ca funia în traistă?În mod sigur,șantul din proiect nu arata asa stramb și dizgratios ca cel din realitate !
M-am șters la ochi,crezand ca nu vad bine! Durata de executie a lucrarilor,”potrivit documentatiei”va fi doar de 24 de luni?Dacă fondurile sunt din PNRR,acest termen,care aparent linisteste campinenii,poate sa devină o adevarată capcană,pentru ca nerespectarea lui(a devenit obicei la noi) are ca sanctiune „ghilotinarea”finantarii.Si atunci ce se va întîmpla???Dacă nimeni nu va intervenii cu bani,în continuare(care pot sa fi sume substantiale),atunci singura solutie va fi apelarea la credite bancare,exact ce blama dl.primar în suita sa de asa-zise argumente,acuzand demagogic Grupul de initiativa(despre care Partidul Verde nu a auzit😁) de manipulare.
A doua problemă e cu „specialistii”.Specialiștii în sus specialistii în jos! De ex.,a raspuns vreun specialist pentru ca s-a surpat autostrada,pe tronsonul Sibiu-Deva??? Luni de zile traficul pe portiunea surpată a fost deviat.Și exemplele pot continua
Iar a treia este cu grosimea betonului.In delirul sau propagandistic,dl.primar a spus ca betonul de deasupra pasajului va fi de un metru grosime.Cine a auzit,nestiind mare lucru despre acest proiect,probabil că s-a dus cu gandul ca acest pasaj poate fi folosit si ca buncar. Numai ca documentatia arata ca grosimea va fi doar de 20 de cm.,asa cum l-a contrazis dl.Nistor.Ipocrizia acuzatorului de manipulare,aici,este nu numai „grotească”,ci sî flagrantă.
Este regretabil ce s-a întâmplat ! S-a ajuns aici și pentru că cei 2 tăntălăi de la partidul POL au votat iresponsabil, am înțeles că în odiosul proiect care va schilodi definitiv imaginea orașului, s-ar afla și o chitara pe post de monument !!! Probabil chitara a fost ideea consilierului Briciu, care canta la mandolina, iar asta explica prețul votului dat de acest slugoi în consiliul local, alaturi de celălalt găgăuță din același partid, cel care a propus înființarea unui parc pentru câini. Rușine !!!
„Parc pentru caini”,de parcă orasul are 200.000 de locuitori,nu 20.000,cat or mai avea acum,caci s-a plecat,în continuare,într-o veselie.Dacă acest proiect va fi finalizat,zona”regenerarii urbane”va fi,cel mai probabil, pustie,la propriu,cu exceptia momentelor cand „marele chitarist” va tine spiciuri despre cetatenii „ostili”,urmate de acorduri de mandolină „emanate”de langă monumentul în forma de chitară.Ce sa facem,dacă „succesul” se va produce,pană la urmă,vom ajunge sa punem pe stema orasului,în locul sondei,chiar o chitară sau o mandolina.Nu vioară,ca aia se pune,într-un colț,pe steagul….😁!
Am o singura nedumerire. Având în vedere adâncimea la care se afla canalizarea pluviala pe b-dul Carol I și adâncimea la care va ajunge cota inferioara a pasajului, ce se va întâmpla în cazul în care vom avea un sezon ploios cu averse zilnice de vreo 20 l/ mp. Nu zic, doamne ferește de cantități mai mari! Ca sa nu mai vorbim de rețelele de conducte care sunt îngropate de peste 100 de ani și de care nu se mai știe nimic!